Primul detector de minciuni online

Data publicării:
detector minciuni online

Imaginați-vă că primiți un e-mail sau un mesaj pe conturile de socializare și vreți să aflați dacă interlocutorii sunt sinceri sau nu. În curând ne va ajuta un poligraf online, creat de o echipă de ingineri americani.


Algoritmul cu învățare automată dezvoltat la Universitatea de Stat din Florida își poate da seama când cineva minte. Și are o acuratețe de 85 la sută. Spre deosebire, oamenii care au făcut aceleași teste ca sistemul reușesc să-și dea seama de diferențe abia în proporție de 50 la sută.

Ca să-i verifice eficiența, cercetătorii au creat un joc online, iar cei 40 de subiecți au primit aleatoriu roluri de păcătoși și sfinți. Timp de 80 de sesiuni de joc, sistemul a descoperit niște detalii care fac diferența între cei care spun adevărul și cei care au ceva de ascuns.

Mincinoșii răspund mai repede și folosesc des cuvinte precum „întotdeauna” sau „niciodată”. În schimb, cei care spun adevărul se gândesc mai mult înainte să răspundă , tastează mai lent și utilizează expresii precum „este posibil să”. În plus, au tendința să spună mai des „nu”.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00, și pe Digi24 în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri