Specialiștii avertizează: Virus periculos pe Facebook messenger

Data actualizării: Data publicării:
Popular Smart Phone Apps Of 2016
Foto: Guliver/Getty Images

Un virus periculos circulă pe serviciul de mesagerie de la Facebook şi deja a infectat zeci de mii de utilizatori. Atacatorii fură parolele, informaţii despre cardurile bancare şi istoricul căutărilor de pe Google. Mulţi cad în plasa hackerilor pentru că mesajul infectat pare trimis de o persoană din lista lor de prieteni. În weekend, un atac similar i-a vizat pe fanii celebrului serial Game of Trones.

Virusul care circulă pe Facebook messenger se răspândeşte cu o viteză incredibilă şi pentru că se bazează pe o schemă simplă, bazată pe curiozitatea victimelor. Victima primeşte mesajul de la un prieten din listă.

Liviu Arsene, specialist în securitate IT: „Mesajul va fi trimis sub forma „uite un video pe care trebuie să-l vezi neapărat" sau „uite o ştire foarte interesantă către toţi prietenii victimei. În momentul în care unul din ei dă un click pe link li se va promite un videoclip extraordinar şi li se va cere să instaleze şi o aplicaţie.”

Accesarea link-ului care te îndeamnă să vizonezi un videoclip îi deschide atacatorului calea către toate informaţiile personale aflate în computer. Totul se întâmplă în câteva secunde.

Liviu Arsene, specialist în securitate IT: „Scopul ameninţării este acela de a colecta informaţii personale de la victime. Informaţii personale cum ar fi: parole, conturi de Facebook, carduri bancare pe care le introduceţi atunci când faceţi cumpărături online.”

De săptămâna trecută, virusul de pe Facebook messenger a infectat zeci de mii de utilizatori. În weekend, hackerii i-au luat în vizor pe fanii celebrulului serial Games of Trones. Au speculat momentele de aşteptare până la un nou episod.

Cătălin Pătraşcu, specialist CERT-RO: „Se trimit mailuri către diferite persoane în care li se spune: Eşti curios să vezi ulimul episod care încă nu a apărut? Cei care sunt fani ai serialului bineînțeles că vor să dea click şi să instaleze orice ca să poate să vadă şi ajung să fie infectaţi.”

Specialiştii în securitate IT mai spun că, în ambele situaţii, puţină precauţie ne-ar putea trece de primejdia rea.

Liviu Arsene, specialist în securitate IT: „Întotdeuna exercitaţi un minim de atenţie atunci când primiţi mesaje de la persoane cu care nu vorbiţi tot timpul şi întrebaţi: eşti singur că asta vrei să-mi trimiţi?”

Astfel de atacuri le aduc sume uriaşe de bani celor care le iniţiază. Chiar dacă nu reuşesc să vă fure datele personale, obţin profit umplându-vă calculatorul de viruşi care plasează reclame. Fiecare click pe o astfel de reclamă înseamnă bani în conturile atacatorilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri