Subiecte tabu, la mare căutare pe internet

Data publicării:
copii internet

Ştefan Tănase, expert securitate online: „În momentul în care părintele îi spune copilului că nu te interesează, nu este treaba ta..nu-i inhibă curiozitatea, ci din contră îi stârneşte şi mai mult curiozitatea, iar acesta va căuta alte surse de informare, iar aceste surse de informare îi pot transmite copilului informaţii neprelucrate, neadaptate, care pot fi eronate sau false.”

Ştefan Tănase, expert securitate online: „În momentul de faţă, orice copil are un smartphone sau tabletă şi conţinutul poate să fie dăunător, mai ales atunci când vorbim de copii foarte mici.”

Delia Stănculeanu, psiholog „Salvați copiii”: „A îl pregăti pe copilul meu pentru a fi activ în viaţa socială din online este extrem de similar cu a îl pregăti sa fie activ în viaţa socială punct.”

Copiii folosesc internetul pentru a-şi face temele, pentru a socializa, pentru a vedea desene animate sau filme, dar şi pentru a se informa despre tot felul de lucruri pe care unii părinţi evită să le discute cu ei. Potrivit unui studiu recent, realizat la nivel global, puştii din ţări precum Germania, Austria, Belgia, Spania sau România caută pe internet informaţii despre alcool, droguri, jocuri de noroc sau site-uri care conţin imagini pentru adulţi.

Ştefan Tănase, expert securitate online: „Părinţii uneori nu au nici ei acces la informaţiile pe care ar trebui să le dea copiilor când vine vorba de lumea online, iar copiii când sunt în faţa calculatorului sunt de capul lor.”

Gaspar Gyorgy, expert în parenting: „Internetul este o strategie foarte accesibilă. O avem la îndemână. Chiar şi noi adulţi ne folosim de asta atunci când nu avem răspunsul la o întrebare. Copiii aleg această variantă pentru că majoritatea adulţilor nu au suficient de mult timp pentru a se aşeza lângă copii şi a găsi răspunsurile potrivite la aceste întrebări.”

Pentru a evita astfel de situaţii, tot mai mulţi părinţi apelează acum la aplicaţii de control parental. Astfel, adulţii se asigură că puştii lor petrec un timp limitat în mediul virtual şi ştiu în permanenţă ce site-uri au accesat. Funcţiile aplicaţiilor de control parental sunt, însă, mult mai vaste.

Ştefan Tănase, expert securitate online: „Aplicaţiile de control parental sunt în esenţă nişte tehnologi care îi ajută pe părinţi să-i ţină pe copii departe de pericolele din online. Copiii petrec cel mai mult timp pe internet în interiorul reţelelor sociale, unde comunică şi iau legătura cu diverse persoane. Unul dintre cele mai comune pericole este ca aceste persoane să fie nişte persoane necunoscute cu intenţii rele. Tocmai din această cauză e important să ne educăm copiii să nu vorbească cu străini nici pe stradă, nici pe internet.”

Gaspar Gyorgy, expert în parenting: „Copiii pot avea acces pe internet la tot felul de materiale care îi pot influenţa negativ. În momentul în care avem un astfel de program, putem fi puţin mai liniştiţi legat de site-urile pe care le accesează copilul, informaţia la care are acces. De sigur, acest program nu garantează totul. E important ca şi aici părintele să comunice cu copilul.”

Aproape 80% dintre copiii şi tinerii din România, cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani, folosesc zilnic internetul. Din păcate, nu întotdeauna într-un mod corespunzător. Specialiştii în parenting ne amintesc că cea mai bună modalitate de a-i ţine pe copii departe de pericolele internetului este comunicarea.

Gaspar Gyorgy, expert în parenting: „Momentul în care noi ca şi părinţi ne străduim să răspundem la întrebările copilului ne putem baza pe faptul că aceşti copii pot avea informaţii de calitate. Dacă nu ştim răspunsul la o anumită întrebare mai bine căutăm noi pe anumite motoare de căutare şi după aceea s-o adaptăm la nivelul copilaşului.”

Delia Stănculeanu, psiholog „Salvați copiii”: „Părintele trebuie să rămână un partener de comunicare pentru copil, pentru ca doar împreună pot găsi cele mai bune soluţii şi în cele mai grave dintre situaţii.”

Potrivit aceluiaşi studiu, căutările copiilor pe internet diferă în funcţie de regiunea din care provin. Cei din America de Nord şi Europa, spre exemplu, petrec mult mai puţin timp pe reţelele sociale decât cei din Rusia. Cumpărăturile online, jocurile sau căutarile despre alcool sau alte subiecte controversate sunt obişnuite pentru copiii din Statele Unite, iar părinţii ştiu asta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri