Acvila Arlie, posibil să fi fost ucisă

Data publicării:
acvila arlie

Arlie, singura acvilă ţipătoare monitorizată de ornitologii români, nu mai e de găsit. Cercetătorii i-au pierdut urma în Africa într-o zonă de război. Arlie face parte dintr-o specie pe cale de dispariţie. 

Arlie poartă un emiţător de 45 de grame cu ajutorul căruia ornitologii i-au stabilit traseul. Primăvara şi toamna traversează 17 ţări în lunga navetă Europa - Africa şi străbate între nouă mii şi 12 mii de kilometri. Până acum nu a păţit nimic, dar de la începutul lunii specialiştii sunt îngrijoraţi: semnalul GPS este de zile în şir în acelaşi loc, la sol, în Sudanul de Sud.

„Arlie... Nu știm exact ce s-a întâmplat cu pasărea, dar posibil să fi fost omorâtă de oameni. Sudanul de Sud, zona unde pasărea... de unde transmițătorul păsării trimite date în mod repetat, este o zonă de conflict. În trecut, a fost un caz similar. Acvila Lisa, care a fost omorâtă de un trib din Kenya, considerată fiind "pasăre magică", explică Mihai Proca, ecologist implicat în proiectul în cadrul căruia acvila Arilie era monitorizată.

„Există într-adevăr și această posibilitate, ca ea sa fi murit, pentru că noi am monitorizat 19 păsări până acum, cu ajurorul a 18 emițătoare și da, în natură se întâmplă, o pasăre este bătrână, are multe obstacole în calea migrației, poate să moară... Dar în același timp, este posibil, așa cum s-a întâmplat în cadrul proiectului nostru, să vedem faptul că s-a desprins emițătorul”, a explicat Ovidiu Bufnilă, ornitolog.

În mod normal, ornitologii ar fi apelat la colegii din Sudan ca să vadă ce se întâmplă cu Arlie, dar cum acolo este zonă de război, nu au ce face. Trebuie să aştepte până la primvară ca să vadă dacă Arlie se întoarce la cuibul ei.

Adela Mohanu, corespondent Digi24: Acvila Arlie avea cuibul în această pădure, de la marginea satului Berivoi, la poalele munților Făgăraș. A revenit aici an de an, chiar dacă exploatările forestiere i-au amenințat habitatul. Locul exact în care acvila cuibărea a fost ținut secret de ornitologi, pentru protecția păsării.

Ornitologii nu pun răul înainte, dar dacă Arlie a pierit, au măcar o consolare.

„Fiind o pasăre adultă, a și avut pui, mai multe generații de acvile țipătoare mici, urmașii lui Arlie. Lucru foarte bun pentru această specie, așa cum spuneam, foarte rară”, spune Mihai Proca.

Arlie este una dintre cele 19 acvile ţipătoare monitorizate în România. Specia ei este în declin: în lumea trăiesc numai 20 de mii de asemenea zburătoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri