Afacere... naturală: ornamente din muşchi şi licheni decorativi

Data actualizării: Data publicării:
afacere licheni muschi

Pentru cei mult prea ocupaţi pentru a ieşi în aer liber, natura poate veni la ei acasă sau chiar la birou. Tot mai mulți sunt interesați de design-ul interior cu mușchi și licheni, meniți să dea viață și culoare spațiilor. O idee de afaceri pentru o tânără din Baia Mare care a lucrat ani buni peste hotare. Cu ajutorul plantelor, ea face adevărate opere de artă.

"Am început cu copăcei verzi, dar mi s-a cerut foarte mult ideea de copăcel cu flori colorați, așa, de primăvară."

Aşa îşi începe povestea Raluca Săcui, o băimăreancă de 32 de ani, care de un an colorează vieţile oamenilor cu ornamente realizate din muşchi și licheni decorativi. Totul a început cu un curs de design interior pe care l-a urmat în 2016.

"La terminarea cursului de design am hotărât să ne decorăm și noi casa. Prietenii mei au fost super încântați de ceea ce au văzut la mine acasă și am hotărât să le fac cadouri. A fost un mod de a-i promova. Și, tot așa, dintr-o încântare în alta, mi s-a părut o idee foarte bună de afaceri", spune tânăra.

"M-am îndrăgostit pe loc când am văzut ce poate ieși", recunoaşte Daniela Indre, prietena Ralucăi.

Plantele sunt importate din Norvegia, unde sunt tratate special. Din ele pot ieşi o sumedenie de decoraţiuni, de la tablouri, până la litere pentru reclame şi chiar o hartă a lumii.

"Mușchii și lichenii decorativi au devenit tot mai căutați în România, în ultimul an, astfel că sunt o serie de pub-uri și restaurante care optează pentru astfel de ornamente naturale", a aflat Izabela Jurasko, jurnalist Digi24.

Mușchii și lichenii decorativi nu au nevoie de lumină, purifică aerul din încăpere, sunt un bun izolator fonic, nu atrag insectele și sunt 100% naturali. Pot fi colorați în 24 de nuanțe și rezistă până la 10 ani.

Prețurile variază în funcție de dimensiuni: de la 100 de lei pentru un tablou de mici dimensiuni până la 350 de euro pentru un metru pătrat de perete viu.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri