Amendat cu 25.000 de lei pentru că a aruncat moloz în Parcul Natural Apuseni

Data publicării:
gunoi

Molozul aruncat pe traseul turistic care duce spre Groapa Ruginoasa, o arie protejată de interes naţional, a fost descoperit de paznicii Parcului Natural Apuseni.

„Ocupă circa 300 de metri pătraţi, iar ca şi cantitate estimată de noi, aproximativ 150 de metri cubi”, spune Mădălin Mihăieş, reprezentant al Parcului Natural Apuseni.

Adică echivalentul a peste 20 de basculante. În urma unui control, comisarii Gărzii de Mediu Bihor şi paznicii Parcului au descoperit că deşeurile provin de la o pensiune care se construieşte în satul de vacanţă Vârtop.

Patronul a fost amendat de reprezentanţii rezervaţiei cu 25.000 de lei. Contactat telefonic de Digi24, a refuzat să comenteze, dar a ţinut totuşi să precizeze că nu el le-a cerut muncitorilor să arunce gunoiul.

Comisarii de la Garda de Mediu au găsit gunoaie şi în alte zone din Apuseni.

Începem contralele la primăriile care au teritorii în Parcul Natural Apuseni şi îi vom obliga să asigure salubrizarea pe teritoriul parcului”, declară Alin Sălăjan, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Bihor.

Dacă patronii amendaţi contestă amenda şi câştigă în instanţă, sancţiunea s-ar putea întoarce împotriva primăriilor. Edilii promit, însă, că vor fi atenţi la cei care îşi ridică pensiuni sau case în zonă.

„După ce se va da un aviz sau o autorizaţie de construcţie, vom încerca să supraveghem îndeaproape ce se întâmplă cu deşeurile rezultate în urma acestor construcţii”, declară Dănuţ Lazea, viceprimarul oraşului Nucet.

„Este plăcut, este atât de frumos peisajul. Dar să aduci aici gunoiul, strică priveliştea, poluează terenul. Sunt indignată”, spune o turistă.

„Este horror, dezgustător şi când vezi, dar şi când miroşi”, adaugă un alt turist.

Amenzile pentru depozitarea ilegală a gunoiului în Parcul Natural Apuseni sunt cuprinse între 20 şi 40.000 de lei pentru firme şi între 10 şi 30.000 de lei pentru persoane fizice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri