Bătăile inimii, o nouă metodă de autentificare pentru plăţile bancare 

Data publicării:
Plata cu cardul VISA GettyImages-474239686

Bătăile inimii pot fi mai lente sau mai accelerate, în funcţie de starea fiecărui om. Sunt relevante pentru medici, pentru că le interpretează şi pot să-şi dea seama care este starea pacientului, dar au devenit la fel de importante şi pentru producătorii de carduri bancare. Tehnologia de ultimă generaţie citeşte pulsul clienţilor şi autentifică plăţile atunci când aceştia merg la cumpărături. Nu mai e nevoie de coduri PIN sau de parole pentru accesarea contului.

Cipul nu numai că permite efectuarea plăţilor, el monitorizează electrocardiograma şi confirmă că utilizatorul este cine pretinde că este. Ritmul inimii, asemenea amprentei, este unic pentru fiecare om.

Reprezentant al unei firme producătoare de carduri bancare: „Când am pus prima dată brăţara, am atins-o pentru câteva secunde şi a început să citească EKG-ul meu. Pot să aleg dacă mă autentific de fiecare dată când fac o tranzacţie sau dacă îi permit să facă autentificare automată tot timpul. Dacă fac o tranzacţie, brăţarea mea comunică prinr-o frecvenţă bluetooth cu aplicaţia din telefon, confirmă cine sunt şi s-a făcut autentificarea biometrică”.

Experţii în securitate cibernetică susţin că prin conexiunea cu telefonul mobil, dispozitivul devine vulnerabil. Ca să ajungă la brăţara inteligentă, infractorii cibernetici pot să atace sistemul de operare al telefonului.

Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică: „Există riscul să apară o nouă piaţă, cea de furturi de date biometrice. Dacă până acum aveam furturi de carduri bancare. Acolo unde e vorba de bani, este şi un interes crescut”.

Metoda de autentificare a plăţii prin ritm cardiac nu se foloseşte încă. A fost implementată experimental în Canada, anul trecut, şi a avut succes. Producătorii de carduri susţin că vom ajunge să plătim în acest fel la supermarket în următorii cinci sau zece ani. Sunt, însă, funcţionale în unele ţări autentificările prin amprentă şi retină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri