BIHOR. Peşteră transformată în groapă de gunoi

Data actualizării: Data publicării:
pestera gunoaie

O frumuseţe a naturii din Munţii Apuseni este sufocată sub tone de gunoaie. Este vorba de Peştera Câmpeneasca din Masivul Codru Moma, care adăposteşte una din cele mai înalte cascade subterane din Europa. Localnicii aruncă deşeurile într-un râu care ajunge în inima peşterii pe care o transformă astfel într-un uriaş depozit de gunoaie.

Pentru a ajunge la Peştera Câmpeneasca e nevoie de curaj şi răbdare. Asta pentru că accesul spre grotă se face cu dificultate, iar intrarea - chiar dacă are 20 de metri înălţime - este mascată de copaci.

„Pe cât de dificil este accesul în peşteră, pe atât de uşor ajung aici gunoaiele aduse de apă: PET-uri, sticle sau doze de răcoritoare”, a observat Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea.

„Apa care intră în peşteră colectează gunoaiele care se adună de la două sate. Adică oamenii aruncă gunoiul în apă, apa intră în peşteră şi gunoiul se depozitează la baza cascadei de 35 de metri. Sunt, în special, flacoane de plastic”, descrie speologul Cristina Ianc.

Pentru că în zona cascadei se poate ajunge doar cu echipament special, doar speologii sunt martorii transformării peşterii într-un depozit de gunoaie. Sus, la suprafaţă, localnicii recunosc cu seninătate că gunoiul este aruncat în pârâul ce ajunge în măruntaiele muntelui.

„Aruncă lumea de pe aici pe apă gunoaiele. Dar acolo au intrat până jos, este acolo un canal din acela, şi atunci au strâns.”

„Este problemă cu gunoaiele, că se adună. Mai curăţă, dar foarte rar.”

„În urmă cu câţiva ani, am făcut o ecologizare; nu s-a putut strânge chiar tot gunoiul, dar s-a scos foarte mult afară”, spune Cristina Ianc.

Autorităţile susţin că sătenii au contracte de salubritate pentru strângerea deşeurilor.

„Noi, primăria, am luat măsuri, am dat tomberon la fiecare, dar cred că reflexul, nu ştiu. Nu pot să îi înţeleg. Se face periodic curăţenie pe vale, dar vă spun, azi faci, mâine aruncă din nou”, susţine Leanu Moş, consilier local, comuna Cărpinet.

În lupta cu gunoaiele, autorităţile au amplasat mai multe grătare din metal pe cursul pârâului, însă la ploi abundente acestea nu fac faţă şi toată mizeria ajunge în adâncul peşterii.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri