De ce a rămas Delta Dunării fără pește. Zona riscă să devină doar o amintire frumoasă

Data actualizării: Data publicării:
Delta Dunarii
Foto: Shutterstock/Sogodel Vlad

Delta rămâne fără peşte, se plâng pescarii, care scot năvoadele goale din apa Dunării. Oamenii trăiesc din pescuit şi, dacă înainte vindeau cherhanalelor şi 200 de kilograme într-o singură zi, acum strâng atâta într-o săptămână, dacă sunt norocoşi. În ritmul în care dispar peştii, riscăm ca Delta să devină, în scurt timp, doar o amintire frumoasă. Autorităţile dau vina pe braconaj, dar de la Revoluţie încoace, n-au făcut mare lucru pentru a preîntâmpina dezastrul.

Cel mult 4 kilograme de peşte. Extrem de puțin, comparativ cu anii de glorie, când un pescar priceput ducea la cherhana și 200 de kilograme de pește proaspăt într-o zi bună.

Valentin Uzun trăieşte din ce pescuieşte de mai bine de 15 ani. De la un an la altul, i-a fost tot mai greu.

Valentin Uzun, pescar: „Din ce cauză nu e pește, că toți o dau pe braconaj, pe vrăjeală, pe prostii. Nu! Nu mai sunt incinte inundate, în care el să se ducă. Cum să se reproducă el în Dunăre? El depune icre și apa le duce.”

Pescarii descurcă plasele goale și se întorc în baltă. La Mahmudia, Murighiol, Crișan sau Sfântu Gheorghe, peştele e singura avuţie a oamenilor.

Pescar: „Nu mai este ce a fost. În altă parte unde să mergem? Asta ne e meseria, tragem și noi ce putem... Cât o să mai fie, cât mai putem duce.”

Problema nu e nouă, dar abia acum autorităţile par hotărâte să facă ceva. E greu, însă, când nu le poţi lua oamenilor Deltei pâinea de la gură.

Mălin Muşatescu, guvernatorul Deltei Dunării: „Piscicultura pe care o facem noi acum în Delta Dunării, eu cred că e de secol 18. Dacă n-avem acvacultură, suntem in secolul 18, cand oamenii veneau, scoteau peştele, că era destul şI nu conta cât scoteai. Am ajuns uşor uşor la fundul sacului.”

Horia Teodorescu, președintele CJ Tulcea: „Am adus în atenția factorilor de decizie, a premierului și a domnului Dragnea și am zis: domnule, nu există subvenții pentru piscicultura și atunci, nu e nicio chestie, l-a sunat pe ministrul Daea în fața mea.”

Autorităţile spun că braconajul și pescuitul agresiv stau la bază dispariţiei peştelui din Deltă. Nu e mai puţin adevărat, însă, că şi strategiile de repopulare au lipsit cu desăvârșire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri