Gunoi îngropat cu excavatorul, în Apuseni

Data publicării:
gunoaie apuseni

Amendă-record pentru o primărie din Bihor, acuzată că a îngropat în pământ gunoaiele aruncate în Parcul Natural Apuseni. 100.000 de lei vor fi nevoiți să plătească edilii din Budureasa pentru că au ascuns astfel deșeurile. Comisarii Gărzii de Mediu au în vizor și alte primării din zonă, suspectate că au procedat la fel.

În urmă cu o lună, inspectorii Gărzii de Mediu au descoperit gunoaiele aruncate în zona Padiş, din Munţii Apuseni. Responsabilii zonei, edilii comunei Budureasa, au primit un termen de 30 de zile să ecologizeze zona.

Am rămas neplăcut surprins de ceea ce am găsit în zona şesului Padiş şi nu numai. Am găsit doline pline ochi efectiv cu gunoaie, cu zeci de metri cubi de deşeuri. În loc să cureţe zona, edilii au dus gunoaiele în grotele formate în calcar”, spune Robert Szep, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.

Autorităţile publice locale care trebuiau să facă ecologizarea respectivă au lucrat un pic pisiceşte, din nefericire, au colectat o mică parte din deşeuri, celelalte au fost acoperite spărgând dolinele, făcând efectiv un dezastru”, adaugă el.

Reprezentanţii primăriei Budureasa recunosc că au folosit un excavator. Acum, încearcă să remedieze problema.

O să punem afişiere, panouri de informare a cetăţenilor să nu se mai arunce deşeuri. O să venim să refacem dolina, cât se poate”, spune Ionel Lucan, referent în cadrul Primăriei Budureasa.

Datorită conformaţiei geologice a dolinei, deşeurile nu pot fi scoase cu un utilaj simplu şi astfel cerem ajutorul speologilor”, spune Agnes Keresytes, comisar în cadrul CGM Alba.

Turiştii sunt revoltaţi de aspectul zonei.

„Toate sentimentele astea le încerci pe rând, şi scârbă, şi greaţă, şi dezamăgire”, spune un turist.

Comisarii Gărzii de Mediu continuă în aceste zile controalele în regiune. Inspectorii încearcă să identifice primăriile responsabile pentru fiecare loc unde au fost găsite gunoaie şi ameninţă cu noi amenzi, dacă gunoaiele nu dispar din peisaj.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri