Hidrocentralele de pe râul Olt sunt sufocate de deşeuri

Data publicării:
gunoaie

La începutul lunii, angajaţii Hidroelectrica, societatea care administrează hidrocentrala din localitatea Voila, judeţul Braşov au curăţat apa de gunoiele care s-au adunat în urma ploilor. Zece camioane au fost încărcate atunci, însă la câteva zile după, mizeria a reapărut.

"E mizerie mare. Toate chestiile vin de pe râurile mici ce se scaldă în Olt şi Oltul suferă," spune un localnic.

Sunt zone în care stratul de gunoaie care s-a depus este atât de gros încât, peste el, s-au suprapus un alt strat, de pământ. Din acesta a crescut vegetaţie şi s-au format adevărate insuliţe plutitoare pe baraj.

Prin Voila trec patru afluenţi ai Oltului.

"Se aruncă gunoaie aiurea. În loc să fie depozitate în locurile în care trebuie depozitate, se aruncă în apă, că e mai uşor," adaugă un alt localnic.

Anual, Garda de Mediu şi cei de la Apele Române fac controale în speranţa că vor reuşi să-i identifice pe cei care aruncă resturi în apă.

"Oamenii noştri de la SGA Braşov, adică de la Biroul Inspecţie, împreună cu cei de la Exploatare au făcut, încă de toamna trecută, până în momentul respectiv, foarte multe controale. Pe râurile din extravilan. Au fost date şi amenzi şi în zona Făgăraşului şi în zona Braşovului. S-au dat, să ştiţi, sancţiuni şi la persoanele fizice şi formaţiile de lucru tot timpul fac igienizări, dar populaţia este greu de stăpânit, adică noi facem astăzi şi peste două zile poate fi la fel," precizează Mihaela Coca, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Olt.

În funcţie de gravitatea faptelor amenzile încep de la 2.000, 5.000 de lei pentru persoane fizice şi pot ajunge până la 20, 40.000 de lei pentru agenţii economici," spune Mircea Paraschiv, directorul Comisariatului Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu.

Angajaţii de la Hidroelectrica curăţa frecvent gunoaiele din apă, iar aceste acţiuni periodice care costă zeci de mii de lei şi durează uneori câteva săptămâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri