Imagini spectaculoase în Baia Mare. Râul Săsar, colorat în roșu

Data actualizării: Data publicării:
sasar2
imagini de la telespectatori

Imagini spectaculoase luni după-amiază în Baia Mare. Râul Săsar, care traversează orașul, s-a colorat în roșu, spre surprinderea trecătorilor. Autoritățile au confirmat că situația a fost provocată de scurgeri de la un tunel minier din zonă. Analiza probelor prelevate din râu a indicat însă că nu a fost vorba despre o poluare. Abia spre seara culoarea apei a revenit la normal.

imagini de la telespectatori
imagini de la telespectatori

Băimărenii care au văzut luni culoarea roșie a râului Săsar au ridicat nedumeriți din umeri.

„Trec în fiecare zi pe-aici și era, într-adevăr, diferită culoarea față de cum e de obicei. M-am gândit la mină, deși e imposibil că e închisă demult”, spune un localnic.

Potrivit specialiștilor, motivul colorării apei râului îl reprezintă scurgerile de la tunelul minier Cavnic-Șuior-Baia Sprie. Asta deși activitatea societății Remin la mina Baia Sprie a fost sistată încă din 2007.

„Există acumulări în subteran și ieri, în jurul prânzului, a crescut debitul pe una din aceste galerii în canalul deversor. Nu a existat o erupție, nu a existat o viitură. În momentul când crește debitul și pe galerie. spală sedimentele de acolo, are această culoare roșie”, a precizat Ovidiu Gâlcă, director general Remin SA Baia Mare.

Analizele de laborator ale probelor prelevate din râul Săsar au confirmat că nu a fost vorba despre o poluare.

Indignat de situație s-a arătat și primarul orașului Baia Mare, Cătălin Cherecheș: „Aici, statul, prin instituțiile abilitate, trebuie să intervină și sper că vor face acest lucru pentru că noi, municipiul Baia Mare, ne vom îndrepta împotriva societății Remin cu privire la acest incident.”

Potrivit specialiștilor, astfel de evenimente se întâmplă pe cursul râului Săsar chiar și de 5 ori pe an. De fiecare dată, în câteva ore, culoarea apei revine la normal.

Reporter: Izabela Jurasko / Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri