Insule de gunoaie pe râul Jiu. „Am văzut două frigidere”

Data publicării:
gunoaie jiu

Jiul a devenit o adevărată groapă de gunoi. Sunt mii de peturi, dar şi alte deşeuri, iar stratul este atât de gros încât a crescut şi vegetaţie.

Dezolantul peisaj se află chiar la marginea oraşului Târgu Jiu, lângă şoseaua de centură.

„Aduce Jiul de sus, de la Petroşani, să vedeţi mai la deal ce este”, spune un localnic.

Un calculator, am mai văzut două frigidere. Nu ştiu dacă aţi văzut, trec, se opresc, fac poze, filmează şi pun pe YouTube, pe net. A devenit obiectiv turistic”, spune un alt localnic.

„N-am văzut aşa mizerie ca pe lacul ăsta. Pe aici trec foarte mulţi, văzurăţi motocicliştii ăia? Cred că se închină şi ei, e foarte urât”, spune un localnic.

Barajul unde s-au strâns deşeurile este administrat de Hidroelectrica. Garda de Mediu avertizează că societatea riscă o amendă usturătoare.

„Am demarat un control, împreună cu reprezentanţii Apelor Române, în care am stabilit un termen, pentru salubrizarea luciului de apă. Această măsură, a noastră, acest termen expiră pe data de 11. Hidroelectrica riscă sancţiuni”, declară Ion Sanda, director Garda de Mediu Gorj.

De cealaltă parte, directorul Hidroelectrica spune că anual cheltuieşte 35 de milioane de euro doar pentru a curăţa râul, bani pe care nu îi mai recuperează. Deşi nu este de acord cu ameninţările Gărzii de Mediu, spune că gunoaiele vor fi ridicate.

„Din punctul nostru de vedere nu este obligaţia noastră, am primit o dispoziţie, o vom executa în condiţiile legii şi în egală măsură vom încerca să recuperăm sumele cu care astăzi Hidroelectriva va fi prejudiciată”, declară Nicolae Agliceru, director general Hidroelectrica.

Experţii apreciază că, în prezent, pe luciul de apă plutesc 3.000 de metri cubi de deşeuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri