Lacul Razim, repopulat cu o specie în pericol să dispară

Data actualizării: Data publicării:
lacul razim

Lacurile din zona Biosferei Deltei Dunării rămân uşor, dar sigur, fără unul dintre cei mai importanţi şi căutaţi peşti. Şalăul este ameninţat de pescuitul abuziv, aşa că cercetătorii s-au gândit să dea naturii o mână de ajutor. Vor amenaja în lacul Razim o mie de cuiburi cu icre de şalău, din care speră să obţină un număr cât mai mare de exemplare.

Pregătirea cuiburilor este o muncă pe cât de minuţioasă, pe atât de importantă. Fiecare cuib are aproximativ 30.000 de icre. Dacă totul va merge conform planului, într-o săptămână, cel mult două, în apele lacului Razim pot apărea chiar şi 100.000 de şalăi.

Ştefan Cociaş, inginer piscicol: Lăsate în stare liberă, sunt o serie de prădători în masa apei care le vor înjumătăţi, sau efectiv, le vor distruge definitiv. Ori aceste ţarcuri ne aduc în situaţia în care putem obţine un maximum de alevini din ceea ce populăm.

Paul Greavu, jurnalist Digi24: Cercetătorii iau icrele din oboare, iar după ce încarcă aceste cuiburi în bărci, pleacă trei kilometri pe canalul Enisala, până în complexul lagunar Razim-Sinoe.

Marian Tudor, directorul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării Tulcea: Cantităţiile scăzute au fost din ce în ce mai mici, ajungând în zilele noastre undeva la circa 100 de tone. Deci mai puţin de jumătate din minimul istoric.

Scăderea drastică a numărului de şalăi din lacurile importante din zona Biosferei este pusă în special pe seama pescuitului abuziv.

Mălin Muşatescu, guvernatorul Deltei Dunării: Toată această repopulare îşi are rostul atâta timp cât peştii pe care îi repopulăm trebuie să ajungă la maturitate şi trebuie să se reproducă cel puţin o dată. Dacă îi scoatem cu plasele când sunt mici, în primul an de viaţă să ştiţi că nu ne-am atins scopul.

Rezervaţia a cheltuit 50.000 de lei pentru acţiunea de repopulare. Experimente asemănătoare se vor face şi pentru alte specii periclitate, cum ar fi plătica, batca sau babuşca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri