Legenda rezervației de lauri unice în România

Data publicării:
laur

O legendă locală spune că pădurea de laur de la marginea comunei Câmpani din Bihor ascunde o comoară. Nimeni nu a găsit-o până acum, dar plantele care cresc aici au intrat în atenția oamenilor de știință încă din 1938.

„Faptul că a rămas acolo se datorează microclimatului care îl avantajează ca specie. Este un sit natura 2000 care este protejat datorită existenței acestei plante. Atât aria cât și cea tampon este în conservare specială. Acolo nu se fac lucrări de nici un fel”, a explicat Adrian Florescu, directorul Direcției Silvice Bihor.

Folosiți în antichitate pentru recompensarea simbolică a împăraților şi eroilor, laurii care cresc în Bihor ar putea proveni din grădina contelui Zselinski. În secolul al XIX-lea, contele a adus pe domeniul său mai multe plante exotice.

„Se pare că datorită zonei în care ne aflăm, fiind zona de nord a climei oarecum mediteraneene cu temperat continentală, se pare că acestă plantă s-a adaptat destul de bine și în timp s-a dezvoltat”, a spus Gheorghe Ienciu, primarul comunei Câmpani.

Rezervația de laur se deosebește total de vegetația autohtonă care crește în regiune. Acesta se face ușr remarcată de oricine terce prin zonă, prin culoare, forma și înălțimea relativ mică a arbustului

Autoritățile din Bihor vor să includă rezervaţia în circuitul turistic.

Rezervația de laur este unică în România și cea mai nordică din Europa. Cine vrea să o vadă trebuie să fie pregătit să străbată mai mulți kilometri de drumuri forestiere și să urce pante destul de abrupte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri