Liliecii, ajutaţi să trăiască în biserici

Data publicării:
800px-Liliac satul Pestera

În turla bisericii din satul clujean Someşul Rece se adăpostesc, de aproape 80 de ani, aproape 500 sute de lilieci. Sunt specii protejate prin lege şi tocmai de aceea nu pot fi mutate fără o derogare specială de la Guvern.

Localnicii se tem, însă, de lilieci şi recunosc ca au încercat de mai multe ori să îi alunge.

„I-am văzut, noaptea pe aici veneau, treceau numai zbâr. Ţi-e frică... muşcă, muşcau. Erau înainte mulţi, foarte mulţi”, a declarat un localnic.

„(Sunt folositori, nu sunt folositori?) Nu ştiu, atâta ştiu că să nu ţi se bage în păr”, a spus o localnică.

Astfel de mentalitaţi încearcă să schimbe membrii Asociației pentru Protecţia Liliecilor din România. Ei au făcut un proiect pentru salvarea coloniilor de animale care trăiesc în biserici și cămine culturale din șase județe.Proiectul este finanțat de Norvegia cu 133.000 de euro.

Una dintre intervenţii a avut loc la biserica din Someşul Rece. Acolo au curăţat turla şi au închis-o pentru ca liliecii să nu mai ajungă în interiorul lăcaşului de cult.

„Asta am făcut noi aici, am curăţat guano-ul, care era o cantitate destul de mare, cam 50 de saci mari, plini de guano. Am fost sunat de domnul părinte că este o colonie şi este acest guano care deja crează probleme”, a explicat Bücs Szilárd, membru al Asociației.

Liliecii sunt animale protejate prin lege și pot să aducă multe beneficii omului.

„Cel mai mare beneficiu este consumul en gros de insecte. De exemplu, un singur liliac din această colonie, într-o singură noapte poate să consume aproximativ 2.000 de ţânţari. Un singur liliac, într-o singură noapte. Liliecii nu se bagă în părul nostru, nu o să ne consume sângele”, a explicat Bücs Szilárd.

În România trăiesc 31 de specii de lilieci protejate prin lege, între care și specii foarte rare precum liliacul cu aripi lungi, liliacul cu potcoavă și liliacul cârn.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri