Maratonistul care aleargă prin deșert pentru pădurile României

Data publicării:
gligor si copila fb

Maratonistu lAndrei Gligor va avea cu el doar un rucsac de şapte kilograme.

Asta este toată mâncarea pentru o săptămână. Este deshidratată. Se deschide punga, se toarnă apă fierbinte, se amestecă, se lasă 10 minute. După cum vedeţi, o mare parte din bagaj o constituie mâncarea. Sacul de dormit, pompa antivenin pentru întâlniri neprevăzute cu scorpionii, frontala cu care se aleargă noaptea, vitamine, folie de supravieţuire”, a spus Andrei Gligor. 

Cu bagajul în spate, timp de o săptămână, va alerga 250 de kilometri, la 50 de grade Celsius. Tânărul participă la unul dintre cele mai grele maratonuri din lume, în Sahara. Ştie cine îi vor fi adversari, în afară de cei peste 1.300 de participanţi.

Distanţa şi terenul. Pentru că, la un moment dat, pe dunele acelea mari, îţi intră piciorul până la genunchi pe unele porţiuni. Specialiştii spun că efortul este de 1,6 ori mai mare pe o suprafaţă de genul ăsta decât pe asfalt. Este o cursă la care se transpiră aproximativ 1,5 litri de lichide pe oră. Pe oră!”, a spus maratonistul.

Andrei Gligor a fost şi anul trecut în Sahara şi avut cea mai bună clasare românească la această competiţie: locul 344 din 1.500 de concurenţi. Un rezultat obţinut cu un efort uriaş.

Ce am făcut eu a fost să alerg un volum mare de kilometri, să am kilometri în picioare alergaţi. De la 1 ianuarie până acum am făcut în jur de 1.300 de km”, a povestit Andrei Gligor.

Andrei nu este sportiv de performanţă. Lucrează în IT şi spune că este motivat de dorinţa ca fetiţa lui, acum în vârstă de trei luni, să trăiască într-o lume cu aer curat. De altfel, maratonistul aleargă pentru a promova Pădurea copiilor, ONG-ul care şi-a propus să planteze câte un copac pentru fiecare nou-născut. În ultimii 8 ani s-au plantat 38 de hectari în sudul României. Şi ar mai fi un motiv.

Anul trecut am avut lângă cortul nostru un italian pe care l-am ajutat eu să îşi care apa la cort. L-am întrebat ce are, că l-am văzut destul de avariat şi mi-a spus senin că nu ar fi trebuit să vin aici, că eu am cancer, sunt cu pastilele după mine. Dar nu contează, mie îmi place, asta vreau să fac. Când vezi exemple de genul ăsta nu te mai poţi plânge tu că ai răni la picioare şi ai două, trei băşici şi ai sânge”, a spus Andrei Gligor..

Pentru aceeaşi campanie, „Aleg să împăduresc", au alergat la maratonul de la Polul Nord românii Andrei Roşu şi Vlad Tănase.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri