Misiune-premieră pe Stația Spațială Internațională 

Data publicării:
racheta

Racheta Falcon 9 a fost lansată la ora 23.43, ora României, de la Cape Canaveral. Două minute şi jumătate mai târziu, primul etaj, lansatorul, s-a desprins şi a făcut cale întoarsă spre Pământ. Folosindu-şi motoarele, a reuşit să se aşeze lin pe o platformă care îl aştepta în Atlantic.

Aceasta a fost prima reuşită, după mai multe insuccese, şi una dintre mizele acestei misiuni. Preşedintele SpaceX, compania privată care deţine racheta, speră ca lansatoarele să poată fi refolosite de cel puţin două sau trei ori, ceea ar reduce costul fiecărei misiuni spaţiale cu aproape 60 de milioane de dolari.

„Reutilizarea completă şi rapidă este fundamentală. Dacă reuşim asta cu lansatorul rachetei, impactul asupra costurilor va fi uriaş”, a explicat Elon Musk, președintele SpaceX.

Un modul de locuit gonflabil, testat pe ISS

Pe de altă parte, capsula plasată pe orbită are la bord, pe lângă provizii pentru astronauţi, un spaţiu de locuit gonflabil. Ocupă puţin loc în timpul transportului, dar odată ataşat la staţia spaţială, va fi umflat şi se va transforma într-un spaţiu de locuit.

Ideea va fi testată acum pentru prima oară, iar NASA speră să o folosească în viitor inclusiv în misiuni de colonizare a altor planete.

Citiți și: 
Fenomen astronomic rar. Cea mai apropiată întâlnire a Pământului cu o cometă
În căutarea vieții extraterestre: Sonda ExoMars, lansată în spațiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri