O firmă din Lugoj este acuzată că poluează oraşul

Data publicării:
poluare lugoj

Foşti salariaţi ai firmei susţin că reziduurile toxice ocolesc staţia de epurare a societății și ajung, de fapt, în canalizarea orașului.

Marius Potcoavă, fost inginer chimist în cadrul firmei: Apa rezultată în urma fluxului tehnologic mergea prin pompe submersibile, direct în rețeaua de canalizare a orașului.

Reporter: Și era apă cu ce substanțe toxice?

Marius Potcoavă, fost inginer chimist în cadrul firmei: Dintre cele mai toxice, crom, nichel, acid sulfuric clorhidric, amoniac, soda caustic, plus mulți alţi compuși extrem de periculoşi.

La solicitarea reporterilor Digi24 Timișoara, conducerea firmei a trimis următorul răspuns la acuzaţiile aduse: „S-au prelevat probe din canalizarea proprie a societății Ekocrom Bassetti și s-au trimis către analizare la o instituție acreditată și urmează să primim rezultatul analizelor. Menționăm că societatea noastră deține o stație de epurare prin care trece apa rezultată în urma procesului tehnologic și nu se deversează direct în canalizare.”

Garda de Mediu Timiș a amendat deja societatea cu 20.000 de lei.

Mariana Lorinczi, comisar-șef al Gărzii de Mediu - Comisariatul Județean Timiș: Am constatat, cu ajutorul câtorva angajați de acolo, că în canalul de evacuare mai existau, pe lângă conducta de evacuare normal, încă două țevi. Am întrebat administratorul ce e acolo și abia atunci au recunoscut că au avut o avarie.

Reporter: Prin acele două ţevi, întradevăr substanţele toxice erau devărsate în canalizarea oraşului?

Mariana Lorinczi, comisar-șef al Gărzii de Mediu - Comisariatul Județean Timiș: Da, era apă neepurată.

Problemele nu se opresc aici. Angajații se plâng că lucrează fără protecție și sunt puși să curețe bazinele în care sunt amestecate substanțele toxice.

„Se fac niște aburi în hală de nu poți sta acolo și ne obligă ca să lucrăm așa.”

***

„Avem o arsură, da, o arsură cu acid sulfuric, concentrație 97-98%.”

La Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș au ajuns deja mai multe plângeri din partea salariaţilor. Conducerea firmei neagă însă acuzaţiile. Firma cu capital italian şi-a sistat activitatea pentru câteva zile.

S-au prelevat probe din canalizarea proprie a societății Ekocrom Bassetti și s-au trimis către analizare la o instituție acreditată și urmează să primim rezultatul analizelor. Menționăm că societatea noastră deține o stație de epurare prin care trece apa rezultată în urma procesului tehnologic și nu se deversează direct în canalizare. Menționăm că, în decursul anilor, angajații au primit echipament de protecție și chiar de curând a fost reînnoit o parte din echipamentul de protecție."

Sursă: Ekocrom Bassetti Lugoj

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri