Un prinț arab are grijă de peștii noștri pe cale de dispariție

Data publicării:
pesti

Timp milioane de ani în acest lac cu apă termală au trăit două specii unice în lume. Vorbim de peştii numiţi roşioara lui Racoviţă şi melcul termal. În urmă cu doi-trei ani au început să apară problemele, când lacul a secat. Pentru a salva ultimele exemplare specialiştii le-au luat de aici şi le-au pus în acvarii.

Proiectul de salvare a celor două specii este finanţat cu 13.000 de dolari de fundaţia şeicului Mohamed bin Zayed.

Avem un număr total de cam 3.000 de pui care vor fi introduşi în mediul natural când vor fi avizele necesare obţinute”, spune Adrian Gagiu, muzeograf Muzeul Ţării Crişurilor.

Peştii şi melcii care s-au reprodus în laborator ar trebui să repopuleze lacul termal, însă nu se ştie dacă habitatul va mai exista. Apa este folosită de localnici pentru încălzirea locuinţelor iar cele două specii ar putea trăi doar în acvariile muzeelor.

„O secat, probabil că din cauza forărilor. S-au făcut multe forări şi atunci sigur că apa s-a împărţit”, consideră un localnic.

Din toamnă, de când începe încălzirea, în Oradea s-a dat drumul la aceste foraje legale, nu vorbim de cele ilegale, nivelul apei scade până la secare”, spune Radu Huza, muzeograf responsabil de arii protejate Muzeul Ţării Crişurilor.

Mohammed bin Zayed este comandantul suprem al forţelor armate ale Emiratelor Arabe Unite şi, prin fundaţia pe care o conduce, este implicat în numeroase proiecte de salvare a speciilor pe cale de dispariţie. În semn de apreciere, o şopârlă descoperită într-o expediţie finanţată de şeic în Peru a primit numele acestuia. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri