Urgență climatică: Cel mai cald octombrie înregistrat vreodată. „Nu ne-a mai rămas decât să încercăm să să ne adaptăm”

Data actualizării: Data publicării:
peisaj de toamna soare pomi
După un început de săptămână foarte rece, în zilele următoare vom avea parte de vreme ca de primăvară. Foto: GettyImages

Luna trecută a fost cel mai cald octombrie întregistrat vreodată, a anunţat serviciul european de monitorizare a Pământului, Copernicus.

În Europa, anomalia a fost de 1,1 grade Celsius peste media lunii înregistrată în perioada 1981-2010.

În România, octombrie a avut o abatere de 1,8 grade Celsius, mai mare decât cea de la nivel european.

În aceste conditii, peste 11.000 de oameni de știință de pe mapamond au declarat urgență climatică. Aceștia avertizează că lumea se va confrunta cu suferințe umane nemaivăzute dacă nu se fac schimbări profunde și de durată pentru protejarea planetei.

Cercetătorii consideră că au obligația morală să avertizeze în privința amenințării uriase. Ei sugerează 6 paşi pentru a reduce cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice: înlocuirea combustibililor fosili cu energii regenerabile; reducerea emisiilor unor poluanţi precum metanul; protejarea ecosistemelor terestre; meniuri mai mult vegetale, crearea unei economii fără carbon şi stabilizarea populaţiei umane.

Cursul spre dereglări climatice este aproape ireversibil. Nu ne-a mai rămas decât să încercăm să relantizăm ritmul și să ne adaptăm. Cine va reuși să se adapteze mai rapid și mai bine va avea mai puțin de suferit”, a spus la Digi24 Mircea Duțu, profesor universitar.

„Niciodată parcă, până la acest apel, comunitatea științifică nu a fost atât de îngrijorată de criza climatică”, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri