VIDEO. Vesta antiglonț pentru femeile-militar

Data actualizării: Data publicării:
vesta

Armata română a testat astăzi primele veste antiglonţ destinate femeilor care luptă în teatrele de război. Sunt special create pentru a fi mai uşoare şi din materiale foarte rezistente. Până acum femeile din armată, poliţie sau SRI purtau echipamente de protecţie destinate bărbaţilor.

Testarea noilor veste se face într-un poligon de tir acreditat de Ministerul Apărării. Timp de trei ani cercetătorii din armată au încercat să îmbine rezistenţa la tragere a materialului cu utilitatea pentru femeile care le vor purta în teatrele de război.

Ideea noilor veste antiglonţ a prins contur în 2014. Cele peste 4.500 mii de femei din armată, Ministerul de Interne şi SRI s-au plâns că armura pe care o purtau le împiedică să lupte sau să ducă la bun sfârşit misiuni fără a fi incomodate.

Se mulează mult mai bine pe corp. Pentru mine vesta veche era prea mare”, spune una dintre femeile-militar.

Vechile modele de veste antiglonţ erau făcute pentru bărbaţi. După analiza modelului a urmat cea a compoziţiei materialelor.

Am ales materiale 3D care permit corpului să respire. Să evacueze și umiditatea, și temperatura”, spune Claudiu Lăzăroaie, de la Centrul de Cercetarea MApN.

Materialul este rezistent la impact şi la foc. Prototipul a fost apoi testat cu ajutorul unui scaner optic, iar în cele din urmă balistic. Preţul unei veste antiglonţ destinată femeilor luptătoare este cu 15 procente mai mare decât cel clasic. Rămâne de văzut dacă Ministerul Apărării va decide să cumpărarea unui prim lot pentru proprii militari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri