Bela şi Marta Karolyi, declaraţii în premieră în scandalul sexual din gimnastica americană

Data actualizării: Data publicării:
bela si marta karolyi - latimes
Foto: latimes.com

Antrenorii români, Bela şi Marta Karolyi, au vorbit în premieră despre scandalul sexual din gimnastica americană. Acela în care sute de sportive l-au acuzat pe fostul medic al lotului naţional că le-a abuzat sexual sub pretextul unor terapii inovatoare.

Multe dintre gimnaste susţin că abuzurile au avut loc şi la ferma soţilor Karolyi pe care Federaţia americană de Gimnastică o folosea ca bază de cantonament.

Soţii Karolyi neagă că ar fi ştiut de aceste abuzuri.

Celebrii antrenori români Bela şi Marta Karolyi apar în dosarul legat de abuzurile sexuale asupra gimnastelor în contextul în care ei au coordonat, pe rând, echipa naţională a Statelor Unite, dar şi pentru că Federaţia de gimnastică folosea baza din Texas a celor doi soţi pentru cantonamente.

Mai multe campione mondiale şi olimpice, au declarat, sub jurământ, că au fost abuzate de medicul lotului naţional, Larry Nassar, în centrul de pregătire deţinut de antrenorii români.

Nu sunt dovezi că soţii Karolyi ar fi ştiu de abuzuri, dar victimele îi acuză că nu le-au protejat de medicul echipei.

Martha Karolyi - antrenor de gimnastică: „Am auzit în timpul audierilor că unii dintre părinţi erau în camera de terapie, cu propriii copii, şi Larry Nassar făcea acelaşi lucru şi nici ei nu au observat nimic. Cum aş fi putut să îmi dau eu seama?”

Multe dintre gimnaste nu cred în aceste explicaţii şi i-au dat pe cei doi antrenori români în judecată. La rândul ei, Federaţia americană de gimnastică a reziliat contractul cu ferma familiei Karolyi.

Bela Karolyi - antrenor de gimnastică: „Întreaga situaţie este ca o explozie. O bombă care a explodat. Boom!”

265 de tinere, majoritatea sportive, l-au acuzat pe fostul medic al echipei naţionale de gimnastică a Statelor Unite că le-a abuzat sexual sub pretextul unor terapii inovatoare care ar fi urmat să le aline suferinţa mai repede.

Martha Karolyi - antrenor de gimnastică: „Este îngrozitor. Este îngrozitor. Dar aş spune că nu contează dacă vorbim de nume cunoscute sau de anonimi. Orice copil care a fost violat de Nassar reprezintă o crimă şi este atât de trist”.

Larry Nassar a primit două condamnări de 125 şi 175 de ani pentru abuz sexual şi alţi 60 de ani de închisoare pentru deţinere de imagini pornografice cu minori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri