Gimnastele s-au întors în țară

Data publicării:
colaj gimnaste-2

Starea de spirit a gimnastelor a fost în ton cu vremea de la Bucureşti. Fără să scoată o vorbă, tinerele sportive şi-au urcat bagajele în autocar şi au plecat din aeroport. Rezultatul lor a întristat pe toată lumea, însă preşedintele federaţiei de gimnastică spune că nu e o surpriză.

Fără Larisa şi fără Jurca era previzibil. De fapt, dacă vă aduceţi aminte, eu v-am spus dinainte că mergem la un concurs cu handicap,” spune Adrian Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică.

După ratarea calificării la Rio, oficialii de la lotul naţional caută soluţii pentru revenire. Una ar fi întoarcerea sportivelor la Deva, locul unde s-au antrenat legende ale gimnasticii româneşti.

Eu mă număr printre cei care consideră că cele mai bune condiții de pregătire pentru gimnastica feminină sunt aici, la Deva,” precizează Nicolae Forminte, antrenor echipă junioare gimnastică.

Până acum şase ani, la Deva se antrena lotul de senioare. Acum, doar cele 17 junioare se mai pregătesc aici pentru Campionatul European.Este cea mai bună sală de antrenament din țară, spun specialiștii.

Pe lângă sală, sigur că există o mulțime de alte facilități, pe undeva unice în România, în sensul că în imediata vecinătate este și școala, așa cum se știe, sunt spațiile de cazare, spațiile de servire a mesei,” explică Adrian Liga, director Colegiul Național Sportiv Cetate Deva.

Antrenorul junioarelor crede că de câte ori lotul s-a antrenat lângă Bucureşti sauîn Capitală au apărut probmele.

Mă gândesc că prima dată a plecat Nadia de aici la București, a doua oară când s-a dus lotul de la Deva la București, înainte de Atena, de fiecare dată au fost probleme ulterioare,” spune Nicolae Forminte.

Autoritățile locale din Deva se implică şi ele în scandalul din gimnastică. Au trimis chiar o scrisoare deschisă mai marilor din sport în care cer revenirea lotului în deva.

Sunt antrenori care doresc să vină și să rămână la Deva, sunt fete care sunt la lot și care nu își doreau să plece la Izvorani. Dacă lotul ar veni la Deva, într-un an, doi de zile s-ar vedea rezultatele,” spune Petru Mărginean, primar Deva .

Timp de 3 decenii, la Deva s-au antrenat cele mai bune gimnaste din țară. De la Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo sau Lavinia Miloșovici până la Andreea Răducanu, Maria Olaru sau Sandra Izbașa. În 2010, lotul de senioare a fost mutat la Izvorani și apoi la București. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri