Micul Phelps al României

Data publicării:
phelps

Micul Phelps, așa este supranumit un puşti de 11 ani care este cel mai rapid înotător din România la grupa lui de vârstă. Se antreneză ca un adevărat campion şi are un vis: să devină campion olimpic, ca şi idolul său.

Un fluier scurt. Cu o viteză de reacţie incredibilă, Ştefan sare în apă şi străbate bazinul olimpic cu o energie debordantă. La 11 ani, este cel mai bun din România.

Ştefan Duca,campion naţional la înot: Michael Phelps este idolul meu, e un înotător foarte bun, nu ştiu dacă voi reuşi să fiu ca el, dar asta este visul meu: să ajung ca el.

Aşa îl şi alintă colegii de antrenament, care-i spun micul Phelps. Este deja cvadruplu campion naţional la toate stilurile de înot. Nici el nu se poate hotărî la care este mai bun.

Ştefan Duca: Fluture este una din preferatele mele, craul este preferata mea la care merg cel mai bine şi spate! Şi bras îmi place, dar încă nu mi-am format stilul.

Remus Oros, antrenorul lui Ştefan: Îşi doreşte să fie cel mai bun. E greu pentru copii, pentru antrenor, e greu pentru părinţi, dar cu multă dăruire şi faptul că vine cu plăcere, e foarte important şi asta ne duce înainte.

Părinţii lui Ştefan şi-au dat seama de calităţile copilului lor pe când avea cinci ani. Era energic şi l-au dat la înot. ceva asemănător s-a întâmplat şi cu idolul său. Michael Phelps a început să meargă la înot când era puşti tot pentru că era foarte energi. Prea energic!

Ştefan Duca: Când eram mai mic eram foarte energic şi tati şi mami nu ştiau ce să facă cu mine, că stăteam toată ziua acasă şi eram şi mai plinuţ. Să nu credeţi că eram slab de când sunt mic.

A ajuns la performanţă mai repede decât înoată acum.

Mircea Duca, tatăl lui Ştefan: Fără să ne dăm seama a început să câştige concursuri prin Ungaria pe la noi şi atunci am zis ok hai să facem să trecem la nivelul de performaţă efectivă.

Puştiul înoată într-o singură zi mai mulţi kilometri decât merg mulţi dintre noi într-o săptămână întreagă. Totul pentru a-şi îndeplini un vis pe care idolul său, Michael Phelps, l-a trăit de 23 de ori: aurul la olimpiadă.

Ştefan Duca, campion naţional la înot: Dacă suntem înainte de naţionale 4-5, mai lejer, dar dacă suntem în toiul antrenamentului facem vreo 7. Ca să poţi înota atâta, în primul rând, trebuie alergare. De când eşti mic ar trebui să faci un pic de forţă, flotări, abdomene. Nu mă refer la sală pentru că până la 14 ani nu mai creşti dacă faci sală.

Ştefan vrea să înoate până departe. Chiar dacă uneori trebuie să sacrifice şi joaca, şi şcoala.

Ştefan Duca: Nu prea am timp să învăţ acasă. Îmi trebuie o oră să mă relaxez după antrenament, după ce mănânc îmi fac temele, mai învăţ pentru teze, pentru testele mai importante pe care le avem.

Mircea Duca: Bineînţeles că are şi el nevoile copilăriei cum le au toţi copiii. Mergem la film în parc, unde vrea el, la zile de naştere. Încerc să compensăm lipsa timpului liber din cursul săptămânii.

În rest, înoată. Cât mai mult, cât mai repede, cât mai bine. Michael Phelps avea 15 ani când c-a calificat pentru prima dată la Olimpiadă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri