Raport: Dopajul în Rusia, coordonat de ministrul Sportului

Data publicării:
Vitaly Mutko Vladimir Putin Soci 2014 GettyImages-466909851

În raportul juristului canadian Richard McLaren se arată că laboratoarele antidoping din Moscova și Soci au protejat sportivii ruși dopați, în cadrul unui „sistem de dopaj de stat securizat”, „condus, controlat și supervizat” de ministerul rus al Sporturilor, „cu ajutorul activ al FSB”.

Evocând foarte precis cazul Jocurilor Olimpice de la Soci, ancheta independentă condusă de Richard McLaren arată că între 10 septembrie și 10 decembrie 2013, adică în perioada dinaintea Jocurilor, când sunt efectuate controale țintă, eșantioanele stocate în laboratorul din Moscova au fost schimbate.

Mai mult, ministrul rus al Sportului a coordonat, controlat şi supravegheat personal schimbarea probelor de urină, astfel încât sportivii ruşi să nu fie depistaţi pozitiv.

Potrivit raportului citat de Agerpres, Vitali Mutko controla aceste operațiuni cu ajutorul serviciilor secrete ruse.

Raportul scoate la iveală şi alte lucruri extrem de grave: Rusia a muşamalizat toate cazurile de doping din toate disciplinele sportive încă din 2011. Acest „sistem de schimbare a eșantioanelor pozitive” ar fi durat până în 2015.

În ce privește atletismul, eșantioanele de la controalele antidoping de la Mondialele din 2013 de la Moscova au fost și ele schimbate, înainte ca Federația internațională de atletism (IAAF) să le poată recupera pentru a le analiza, indică raportul.

Tehnica de muşamalizare includea congelarea unor probe curate de urină şi schimbarea acestora cu probele cu substanţe dopante prin găuri secrete amenajate în laboratoare. 

Citiți și Agențiile antidoping din SUA și Canada cer excluderea totală a Rusiei de la JO 2016

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri