Un pompier, de 12 ori campion național la atletism și dublu medaliat la Campionatele Balcanice

Data publicării:
razvan-roman-pompier-atlet
Foto: Digi24

Răzvan Roman este pompier și campion național la atletism, are 26 de ani și este din Sibiu. A venit în București pentru a putea face performanță însă în călătoria lui a ajuns să lucreze ca salvator la Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Capitală. Doi ani de zile s-a luptat cu flăcările, iar acum se luptă pentru primele premii la campionatele balcanice de atletism. Răzvan este acum cel mai bun din România la decatlon și este dublu medaliat cu bronz la Campionatele Balcanice.

Răzvan Roman, campion național la atletism: „La una dintre probele la înălțime acesta ar fi recordul meu de doi metri sărit. Pentru fiecare performanță te antrenezi ani și ani iar pentru o secundă poți să te antrenezi un an de zile.”

Este disciplina pe care Răzvan o respectă de 10 ani. Acum are 26 de ani și 12 titluri de campion național și alte două medalii de bronz la Campionatele Balcanice.

Răzvan Roman: „Am început la Sibiu, când aveam 16 ani, eram încă în liceu, clasa a IX-a și de atunci nu am putut să mă opresc niciodată.”

Facultatea a făcut-o la Cluj, iar studiile le-a continuat în Capitală, atunci cand s-a angajat pompier la ISU București.

Răzvan Roman: „A fost o perioadă în care lucram 24 de ore acolo și când aveam timp liber continuam cu antrenamentele aici. În 2017 am reușit să mă transfer la clubul Dinamo București și am reușit să fac atletism full-time. (Cum era să îmbini atletismul și toate antrenamentele cu munca de pompier? Cât de greu era?) Nu aș zice greu, ci interesant. A fost o perioadă în care trebuia să profiți de orice minut de odihnă și puteai să le îmbini pentru că nu sunt așa de diferite, te învață să reacționezi la anumite situații. (Cum făceai atunci când aveai și competiții și munceai în același timp?) Competițiile le știam înainte și îmi luam concediu ca să reușesc să plec.”

În timp a renunțat la munca de pompier și se pregătește de o nouă performanță. Sala de atletism Ioan Soter este singura din România care îi permite lui Răzvan să se antreneze pentru toate probele.

Răzvan Roman: „Orele de antrenament pe lună sunt între 50 și 120 de ore. Presupune un efort destul de mare dar e și o plăcere că vii aici și faci ce iubești. Următoarea competiție sunt campionatele naționale de probe combinate, din februarie care se vor desfășura chiar în sala aceasta.”

Răzvan îi îndeamnă pe micii sportivi să nu renunțe niciodată la visurile lor: „I-aș sfătui pe copii să facă sport, să se miște, să simtă energia care creează sportul. Trăim într-o era digitală, cu foarte mult stat acasă. Dacă ar veni să facă puțină mișcare s-ar îndrăgosti de acest sport, de orice mișcare în general. Satisfacția în fiecare zi e că știi că ai venit și ai plecat mai bun decât când ai venit. În schimb, plăcerea pe care o ai când treci linia de finish și știi că ai dat absolut totul pentru rezultatul acela, depășește cu mult orice!”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri