Becali, învins în instanță de Armată. Decizia patronului Stelei

Data actualizării: Data publicării:
gigi becali

Curtea de Apel i-a interzis omului de afaceri Gigi Becali să mai folosească numele „Steaua” şi „Steaua Bucureşti” în denumirea societăţii comerciale care administrează clubul de fotbal, SC Fotbal Steaua Bucureşti SA, şi în cea a echipei FC Steaua, înscrisă la asociaţiile şi federaţiile sportive (FRF şi LPF). Becali ar putea folosi cele două denumiri doar cu acordul CSA Steaua. Decizia nu este definitivă.

În materialul video, Cristian Zagaradniuc, jurnalist Digi Sport, a comentat pentru Digi24 decizia instanței și a lui George Becali.

„În dosarul nr. 31705/3/2015 - Admite apelul. Schimbă sentinţa apelată în sensul că: Admite în parte acţiunea. Interzice pârâtei SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA să folosească fără consimţământul reclamantei semnele «Steaua», «Steaua Bucureşti» sau a unor semne similare în activitatea comercială, inclusiv în cuprinsul denumirii comerciale şi în special în competiţiile sportive, pe documente, pe bilete de acces, pentru publicitate sub orice formă, în înscrierile în asociaţiile şi federaţiile sportive. Obligă pe pârâta ONRC la efectuarea radierii elementelor «Steaua Bucureşti» din cuprinsul denumirii comerciale a pârâtei SC Fotbal Steaua Bucureşti SA. Respinge cererea de acordare a daunelor cominatorii. Obligă pe intimate-pârâtă SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA la plata cheltuielilor de judecată către apelanta-reclamantă efectuate în primă instanţă şi apel, în sumă de 450 lei. Cu recurs”, se arată în soluţia Curţii de Apel Bucureşti.

FC Steaua, gruparea patronată de Gigi Becali, a fost acţionat în instanţă în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, care a cerut anularea mărcii înregistrate de gruparea din Liga I. În aprilie 2012, Tribunalul Bucureşti a respins cererea, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti. În decembrie 2014, ICCJ a dat dreptate, însă, clubului sportiv al armatei.

De atunci, cele două grupări nu au ajuns la un acord privind folosirea mărcii Steaua de către clubul patronat de Gigi Becali, iar echipa de fotbal a evoluat o perioadă sub numele de FCSB şi sub o altă emblemă.

În luna mai, Tribunalul Bucureşti a respins ca neîntemeiată cererea Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, care reclama faptul că societatea comercială care administra clubul lui Gigi Becali cuprinde marca Steaua. În urma acestei hotărâri, finanţatorul echipei FC Steaua, Gigi Becali, a putut păstra numele clubului, însă CSA a făcut apel, pe care l-a câştigat în urma sentinţei de miercuri.

CSA Steaua a depus şi o cerere de chemare în instanţă a clubului deţinut de Gigi Becali, prin care solicită recuperarea prejudiciului de 36,8 milioane de euro din folosirea mărcii în perioada 2004-2014.

La 12 decembrie, CSA Steaua anunţa înfiinţarea unei echipe de fotbal la nivel de seniori şi înscrierea acesteia în liga a IV-a, începând cu sezonul competiţional 2017-2018.

„Echipa va evolua sub numele Steaua Bucureşti şi sub sigla înregistrată la OSIM cu numărul 130904, atribuită definitiv CSA Steaua Bucureşti prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 3425 din 3 decembrie 2014. Obiectivele de performanţă fixate pentru echipa ce va fi coordonată de Marius Lăcăuş sunt sincronizate cu planurile de modernizare a infrastructurii sportive – baza de pregătire şi stadionul de fotbal. Astfel, prin promovări succesive în ligile superioare, echipa de fotbal seniori a CSA ar urma să evolueze, începând cu sezonul 2020-2021, în Liga Naţională, pe noul stadion de fotbal din Ghencea”, se arată pe site-ul CSA Steaua, într-un comunicat.

Decizia Curții de Apel nu va afecta pe termen scurt activitatea celor de la Steaua. Gigi Becali, finanțatorul roș-albaștrilor, a decis că momentan echipa sa va purta același nume.

Astfel, la derby-ul cu Dinamo, care se va juca diseară pe „Arena Națională”, de la ora 20:30, elevii lui Laurențiu Reghecampf vor purta echipamentul cu însemnele Steaua, iar pe tabela stadionului va apărea tot denumirea Steaua.

Oficialii roș-albaștrilor au luat această decizie din două motive. În primul rând, hotărârea Curții de Apel nu este una definitivă, iar în al doilea rând se așteaptă motivarea deciziei. Oricum, cei de la Steaua vor face contestație, care va fi judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție anul viitor.

Dinamo - Steaua, din manșa întâi a semifinalelor Cupei Ligii, programat joi, 22 decembrie, de la ora 20:30, pe „Arena Națională”, va fi transmis ÎN DIRECT la Digi Sport 1.

În decembrie 2014, când Steaua a primit prima lovitură din partea Armatei, și când a pierdut sigla în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, oficialii din Ghencea, pe atunci, au decis ca la meciul din Liga 1, cu CSMS Iași, scor 1-0, să treacă pe tabelă denumirea de „Gazde” iar în locul siglei a apărut un pătrat gol.

Apoi, a urmat o perioadă în care jucătorii și oficialii au purtat echipament cu însemnele „FCSB” până în luna mai a acestui an, când, în urma unei decizii a Tribunalului București, echipa lui Gigi Becali a reprimit dreptul de a folosi numele Steaua.

Iată că acum vine o a treia decizie, a Curții de Apel, diferită de cea a Tribunalului București, astfel că tot la ÎCCJ se va rezolva și acest caz.

Gigi Becali a declarat, joi, la Digisport, că nu este afectat de decizia Curţii de Apel. El a afirmat că poate schimba numele în FCSB: Fotbal Club Sportiv Becali.

„Dacă decizia e definitivă, schimb numele şi aia e. Nu mă afectează decizia instanţei. Schimb numele şi ce. FCSB şi ce? Fotbal Club Sportiv Becali. Nu numele e problema mea, e pentru şi o provocare, ca să vedem spiritul românesc, e împotriva legii sau cu legea, cu adevărul sau minciuna. Poate oamenii vor zice, asta e Steaua noastră, Steaua lui Becali. Se va demonstra dragostea românilor faţă de mine. Vreau să văd dacă fanii se vor îndepărta de echipă. La fotbal, dacă ai performanţă ai suporteri, dacă nu ai performanţă nu ai suporteri. Indiferent cum te numeşti, faci echipă nouă, te duci în Liga Campionilor, dacă faci performanţă aduci Chelsea, Manchester, Barcelona şi vin oamenii să vadă”, a declarat Becali la Digisport.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri