Șoc în lumea sportului. Fostul fotbalist Ilie Balaci a murit

Data actualizării: Data publicării:
Ilie Balaci deces murit
Fosta mare glorie a Universităţii Craiova, Ilie Balaci, a încetat din viaţă duminică dimineaţă la vârsta de 62 de ani

Ilie Balaci, fosta mare glorie a Universităţii Craiova, a încetat din viaţă duminică dimineaţă la vârsta de 62 de ani.  Anunțul a fost făcut la Digi Sport de fostul său coechipier, Sorin Cârţu. Vestea neașteptată a provocat un șoc în lumea fotbalului.

 

În 1973, la doar 16 ani, un copil păşea timid pe terenul de fotbal din Petroşani, printre giganţi ai sportului de la acea vreme. Era Ilie Balaci. Debuta în prima etapă a sezonului pentru Universitatea Craiova. N-a avut nevoie de foarte mult timp să se facă remarcat. După doar câteva meciuri, ajunsese unul dintre cei mai iubiţi jucători din lot şi părea că nimeni nu poate să-l înlocuiască. La nici un an distanţă, îmbrăca tricoul naţionalei. Devenea cel mai tânăr debutant în echipa României.

„Minunea blondă” sau „Prinţul din Bănie”, aşa-l numeau suporterii, cărora le-a oferit la schimb trei titluri de campioni, patru cupe ale României şi o semifinală de Cupa UEFA. Universitatea Craiova a fost marea lui iubire. 12 ani a jucat în tricoul alb-albastru, perioadă în care a marcat 76 de goluri.

Hai, Universitatea, hai, Craiova/ Tu, campioana unei mari iubiri...

„Pentru mine este unul dintre cele mai frumoase cântece pe care le-am auzit vreodată, pentru că face parte din tinerețea mea, să zic”, mărturisea Ilie Balaci într-un interviu pentru Digi24 referindu-se la imnul Craiovei.

În 1982, AC Milan, una dintre cele mai mari echipe din lume, îl ruga pe Ilie Balaci să se transfere în Italia. Legenda Craiovei Maxima a fost de acord, însă regimul condus de Nicolae Ceauşescu a intervenit şi i-a sfărâmat visul.

„Ce-ai vrea să ajungi în viața? Și eu niciodată n-am spus nimic altceva decât că vreau să mă fac fotbalist. Să-l driblez pe Dinu, pe Dumitrache, pe Dobrin, pe Dumitru, adică jucatori care la timpul ăla jucau la echipa națională și erau extraordinar de mari”, spunea Ilie Balaci în interviul pentru Digi24.

Astăzi, lumea fotbatului românesc a amuţit. Niciunul dintre foştii colegi sau prieteni nu se aştepta ca „minunea blondă” să plece aşa repede de lângă ei.

„Noi ne amintim inclusiv de oamenii de excepţie, de geniile fotbalistice sau în general de oameni, asta-i barbaria noastră, atunci când ei mor. Când trăiesc, nu prea îi băgăm în seamă. Asta-i firea umană. Ilie a fost un jucător de excepţie, un copil înfiat imediat ca valoros, la Craiova, de prietenii mei de excepţie, pentru că noi am avut foarte multă prietenie, nu ura care se inoculează şi se prezintă acum între oameni, de a ne distruge unii pe alţii şi nu mai avem nimic sfânt. Era o prietenie fantastică cu Oblemenco şi Deselnicu... şi ei plecaţi dintre noi”, a spus la Digi24 omul de fotbal Cornel Dinu.

(VIDEO. Cornel Dinu, la Digi24: „Era un tip, ca orice român cu personalitate, ca orice om inteligent, nu suporta proştii şi mai lua foc. Poate şi de aceea a ales calea exilului în străinătate, decât cea a aşa-zisei Craiova Maxima”).

„Era genial. El face parte din categoria lui Dobrin sau Gică Hagi. Jucători geniali care se nasc o dată la 10-15 ani. În general, vorbea cu cei mici şi îi sfătuia că e bine să faci şcoală, că e bine să-ţi îmbunătăţeşti procedeele tehnice. E o tragedie. Parcă a murit o parte din mine şi din fotbalul românesc”, a mărturisit la Digi24 și Ioan Andone.

Fostul număr 8 avea 62 de ani. El s-a stins duminică dimineață, după ce a intrat în stop cardio-respirator și nu a mai putut fi resuscitat.

Înainte de a muri, Ilie Balaci ar fi petrecut în club până dimineața și ar fi dormit puțin. Fuma două pachete de țigări pe zi.

Citiți și: 

De ce a murit Ilie Balaci? Cum recunoști un accident vascular cerebral. Dar un infarct?


ACTUALIZAREFanii lui Ilie Balaci au început să se adune în fața blocului unde marele fotbalist din Bănie a încetat din viață. Vin să își ia rămas bun de la gloria fotbalului românesc. Citiți detalii aici: S-a anunțat unde va fi depus trupul marelui fotbalist. Fanii, strânși în fața locuinței lui Balaci.

Ce se întâmplă cu meciurile din Liga 1

ACTUALIZARE. Clubul Universitatea Craiova a anunţat că la meciul cu FCSB, de duminică seară, fanii vor veni la stadion cu cel puţin 45 de minute înainte, îmbrăcaţi în negru şi cu câte o lumânare care va fi aprinsă înainte de partidă.

„Craiova plânge, Craiova suferă. <Minunea Blondă> nu mai este printre noi. În această seară, în memoria celui ce a fost Ilie Balaci, vom veni la stadion cu cel puţin 45 de minute înainte îmbrăcaţi în negru şi cu o lumânare ce o vom aprinde înainte de meci”, a anunţat clubul craiovean pe Facebook.

Meciul dintre CS Universitatea Craiova şi FCSB va avea loc de la ora 21.00, în etapa a XII-a a Ligii I.

ACTUALIZARE. Meciurile rămase de disputat din etapa a 12-a vor fi precedate de momente de reculegere în memoria lui Ilie Balaci, iar sportivii vor purta în semn de omagiu banderole negre, a anunţat LPF.

„Memoria celui care a fost Ilie Balaci, unul dintre cei mai mari fotbalişti din istoria României, va fi cinstită pe toate stadioanele Ligii 1 Betano. Meciurile rămase de disputat din etapa a 12-a vor fi precedate de momente de reculegere, iar sportivii vor purta în semn de omagiu banderole negre”, a anunţat LPF.

De asemenea, în memoria fostului mare internaţional român, Ilie Balaci, în perioada 21-29 octombrie, la toate partidele organizate de Federaţia Română de Fotbal se va ţine un moment de reculegere, informează News.ro.

ACTUALIZAREPreşedintele CSU Craiova, Marcel Popescu, a declarat că gruparea craioveană a decis să nu solicite LPF amânarea meciului cu FCSB, programat în această seară, de la ora 21.00, în etapa a XII-a a Ligii I. „Se va juca, pentru că 30.000 de oameni vor să fie împreună după această veste care ne-a dat peste cap. Pentru el trebuie să fim împreună. Nu ne-am gândit nicio clipă să cerem amânarea meciului. Am fost 2-3 ore în care am fost bulversaţi, dar acum suntem convinşi că ar fi fost şi dorinţa lui Ilie să se joace. Va fi un meci cu inima îndoliată, dar jucăm pentru el”, a declarat Popescu la Digisport.

ACTUALIZARE. Ilie Balaci a plecat să joace în echipa îngerilor, a scris gruparea CS Universitatea Craiova, după ce fostul fostul internaţional a murit la 62 de ani. „Într-o zi mohorâtă de toamnă, Ilie Balaci a plecat să joace în echipa îngerilor. Dumnezeu să îl odihnească! NU TE VOM UITA NICIODATĂ, ILIE BALACI!”

Citiți și: 

Mesajul emoționant al lui Hagi la moartea lui Ilie Balaci. Reacții în lumea fotbalului

(VIDEO. Ilie Balaci evocat la Digi24 de Ioan Andone și de jurnalistul Digi Sport Ionuț Angheluță)

Vestea că Ilie Balaci a murit, la numai 62 de ani, șochează lumea sportului. Ilie Balaci este evocat la Digi24 de Marius Lăcătuș și de jurnalistul Digi Sport Dan Filoti:


Ilie Balaci ar fi făcut un atac cerebral duminică dimineață. Sâmbătă, fostul fotbalist se simțea bine. 

Ilie Balaci, supranumit şi ,,Minunea blondă”, şi-a legat numele de succesele echipei Universităţii Craiova din anii 80.

În această seară ar urma să aibă loc meciul dintre FCSB și Craiova, dar în aceste condiții nu se știe dacă se va mai disputa.

Ilie Balaci, născut la 8 septembrie 1956, a câştigat trei titluri naţionale şi patru cupe ale României, identificându-se practic cu perioada de glorie a Universităţii Craiova. A fost desemnat Cel mai bun fotbalist român al anului în două rânduri, în 1981 şi 1982. În divizia A a avut 347 de prezenţe şi 84 de goluri, în cupele europene a marcat de 7 ori în cele 38 de apariţii, în vreme ce la naţională a avut 65 de selecţii şi 8 goluri.

Ca antrenor a avut performanţe remarcabile în special în ţările arabe. A câştigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe, în 1993 şi 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, şi în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Ţărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain. În total, 21 de trofee cu şapte cluburi.

Citiți și:  

Ilie Balaci, un fotbalist de excepție - date biografice. Cum a ajuns să aibă două date de naștere

Ce le povestește Ilie Balaci copiilor. Interviu difuzat în 2013 la Digi24 în emisiunea „Jurnal pentru copii”

Vă invităm să urmăriți mai jos un interviu pe care Ilie Balaci îl dădea în 2013 reporterului special al Digi24, Miruna. „Minunea blondă” a răspuns întrebărilor curioase ale unui copil și i-a povestit de perioada în care a dat multe goluri pentru Universitatea Craiova:

Ilie Balaci, care a evoluat pe poziţia de mijlocaş, este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria României, alături de Gheorghe Hagi, Ilie Dobrin, Florea Dumitrache și Marcel Răducanu. 15 ani a durat cariera de jucător a lui Ilie Balaci. 12 din aceşti 15 ani au fost petrecuţi la Universitatea Craiova.

Interesant în ceea ce îl priveşte pe Ilie Balaci este că, deşi, el susţinea că este născut pe 8 septembrie 1956, a fost declarat ca fiind născut pe 13 septembrie 1956, de aceea pot apărea două variante ale datei sale de naștere.

Ilie Balaci are două fiice. Cea mare, Lorena, a fost căsătorită cu fostul fotbalist Eugen Trică, în timp ce mezina, Liana Ungur, este jucătoare de tenis şi este căsătorită cu jucătorul Adrian Ungur. Despre fetele sale vorbeşte cu mare dragoste şi mândrie în interviul de mai sus, chiar dacă, cu cea mare, Lorena, a avut la un moment dat probleme, atunci când l-a anunţat că se mărită cu un fotbalist. În interviul din 2013, Ilie Balaci mărturisea că își dorea să devină din nou bunic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri