VIDEO Violenţe înaintea meciului România - Polonia. Săbii, macete şi bâte găsite în 10 maşini ale polonezilor

Data actualizării: Data publicării:
bar devastat centrul vechi

Poliţia Capitalei a declarat cod portocaliu de alertă înaintea meciului de fotbal România - Polonia, din Grupa e a preliminariilor Campionatului Mondial din 2018. Presa de specialitate scrie că polonezii ar fi unii dintre cei mai turbulenţi suporteri din lume. În drum spre Arena Naţională, fanii s-au oprit în Centrul Vechi, unde au izbucnit şi primele violenţe. Mai mulţi polonezi s-au încăierat şi 6 dintre ei au fost ridicaţi de jandarmi şi duşi la Secţia 14 de Poliţie, pentru audieri. O altă încăierare a avut loc în apropierea Arenei Naţionale şi alţi 6 fani au fost duşi la audieri.

ACTUALIZARE 1:00 Bilanțul provizoriu comunicat de Jandarmerie: 12 polonezi și cinci români au fost duși la secție, au fost aplicate 12 contravenții, s-au înregistrat șase infracțiuni.

ACTUALIZARE 21:00. Pentru incidentele din Centrul Vechi şi cele de lângă stadion, 12 suporteri polonezi au fost duşi la secţii de poliţie din Bucureşti, pentru audieri. Jandarmii au întors din drum 100 de polonezi, membri ai unei cunoscute grupări ultras, care încercau să intre pe Arena Naţională deşi nu aveau bilete pentru meci. Tichetele au fost vândute prin intermediul Federaţiei de Fotbal de la Varşovia, deci se poate bănui că fanii sunt pe o listă neagră a celor care nu au acces la meciurile echipei naţionale. 200 de suporteri au fost opriţi, în cursul zilei, în urma unui control, la Cluj-Napoca. Iar cei 50 în ale căror maşini au fost găsite arme au rămas sub paza jandarmilor, la intrarea în Bucureşti de pe A1.

ACTUALIZARE 19:25. Suporterii polonezi s-au încăierat cu forţele de ordine în apropiere de intrarea pe stadion. Mai mulţi fani au încercat să iasă de pe traseul stabilit şi au fugit printre blocuri. Jandarmii i-au urmărit şi i-au readus în zona de siguranţă. Au fost folosite şi gaze lacrimogene.

ACTUALIZARE 19:00. Măsuri de securitate pentru un meci de fotbal cât pentru un război civil. Sunt patru mii de poliţişti şi jandarmi în stradă la această oră pentru ca cei aproape 4.000 de suporteri polonezi, veniţi să-şi susţină echipa naţională de fotbal. Degeaba însă. Fanii au băut înainte de meci şi s-au încăierat între ei într-un bar.

Patronul localului în care s-au încăierat suporterii spune că neînţelegerile au avut loc între câţiva polonezi şi conaţionali ai lor care ar fi de etnie rusă.

Bogdan Papuc, patronul barului: „A fost un scandal spontan între suporterii polonezi şi cei ruşi.”

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei: „Scandalul a fost unul spontan, a izbucnit într-un un grup de suporteri polonezi, nu a fost un conflict cu forţele de ordine. 6 persoane au fost conduse la secţia de poliţie pentru clarific evenimentelor. O persoană a fost uşor rănită.”

Fanii polonezi sunt printre cei mai pătimaşi şi cei violenţi din lume. O spun poliţiile altor state, o spun ziariştii din întreaga lume, iar acum o spun şi autorităţile din România.

Sebastian Cucoş, jandarm: „După cum bine ştiţi, fanii polonezi sunt recunoscuţi pentru activităţile lor. O parte dintre ei cunoscuţi ca suporteri cu grad ridicat de risc.”

Raportul de forţe din stradă a fost unu la unu. Fiecare suporter polonez a fost flancat de un jandarm sau poliţist. Asta după ce fiecare pas le-a fost monitorizat de la intrare în ţară.

Ioana Ciurlea, reporter Digi24: „Măsuri sporite de securitate au fost luate şi pe aeroportul Otopeni. Jandarmi de la Brigada Specială sunt aici la terminalul sosiri, unde sunt aşteptaţi o parte dintre suporterii polonezi.”

Cei mai mulţi dintre polonezi şi-au petrecut ziua la terasele din Centrul Vechi unde au primit de la jandarmi fluturaşi cu regulile pe care trebuie să le respecte.

Sebastian Cucoş, jandarm: „Este cunoscută modalitatea lor de manifestare, şi anume de a consuma băuturi alcoolice în zonele de centru şi de a se deplasa în coloane, provocând de cele mai multe ori, către stadion.”

Nu, nu! Noi nu facem altceva decât să dansăm! Nu e adevărat ce spune lumea despre suporterii polonezi, că vin să se bată. Nu e adevărat, vrem să bem, să mergem la stadion, să urmărim meciul, să ne distrăm”, explică un polonez.

10 autoturisme în care se aflau 50 de fani polonezi au fost oprite pe Autostrada Bucureşti - Piteşti, la intrarea în Capitală, pentru un control de rutină. Şi au rămas acolo, sub pază strictă, după ce jandarmii au descoperit un adevărat arsenal: săbii, cuţite şi macete, bâte de baseball, petarde, fumigene şi butelii cu gaz.

Adrian Cojocaru, reporter Digi24: „Fanii polonezi sunt cunoscuţi ca fiind unii dintre cei mai violenţi din Europa. Şi au arătat acest lucru în urmă cu aproximativ trei săptămâni, la un meci din Liga Campionilor, de la Madrid. O partidă între Legia Varşovia şi Real Madrid la care 100 de fani polonezi şi-au dat în petec pe străzile din jurul stadionului. Au fost lupte între fanii polonezi şi forţele de ordine şi în cele din umră foarte mulţi dintre turbulenţi au ajuns la secţia de poliţie. Clubul Legia Varşovia a fost sancţionat pentru aceste incidente şi va juca meciurile din Liga Campionilor fără spectatori.”

ACTUALIZARE 18:00. La cererea Poliţiei şi Jandarmeriei, Primăria Capitalei a trimis autocare şi autobuze care să-i ducă pe suporterii polonezi din Centrul Vechi la stadion. 

Înainte de a ajunge în Bucuresti, suporterii polonezi au fost verificaţi de jandarmii care i-au luat în primire încă de când au intrat în ţară. Zeci de autocare au trecut prin filtrul de pe autostrada Bucureşti-Pitesti, chiar la intrarea în Capitală. În două maşini de teren pline cu suporteri oamenii legii au găsit săbii, macete, cuţite, fumigene şi butelii cu gaz. 10 autoturisme în care se aflau 50 de suporteri au fost oprite din drum şi jandarmii au cerut întăriri. 

ACTUALIZARE 17:00. „A fost un conflict spontan între suporterii polonezi, deci nu cu forţele de ordine, nu cu alţi suporteri. S-a intervenit rapid, iar şase persoane au fost imobilizate şi conduse la Secţia 14 de Poliţie pentru continuarea cercetărilor”, a declarat căpitanul Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Potrivit unor martori, suporterii, care se aflau în stare de ebrietate, s-au certat din cauza notei de plată de la restaurantul unde consumaseră o cantitate mare de alcool. Ei au distrus o parte din mobilierul restaurantului în altercaţie.

Suporterii duşi la poliţie vor avea interdicţie să vadă meciul România - Polonia de vineri seară de pe Naţional Arena.


Actualizare 16.30. În Centrul Vechi au izbucnit violențe și mai mulți suporteri polonezi au fost duși la secție. Din primele informații, într-un bar a avut loc o bătaie generalizată. Cel puțin două persoane aveau capul spart.

Actualizare 13:00. Suporterii polonezi sunt verificați la intrarea în București. Jandarmii îi verifică în bagaje și corporal, ca să nu intre cu obiecte interzise. Până acum nu au descoperit ceva deosebit, doar câteva sticle de alcool.

În schimb, în Capitală, 1.500 de jandarmi și 450 de polițiști de la ordine publică au fost mobilizați pentru acest eveniment.

În interiorul stadionului, peste 300 de stewarzi sunt pregătiți să supravegheze tribunele.

Suporterii polonezi, printre cei mai violenți

Fanii polonezi, în special cei ai Legiei Varșovia, sunt renumiți pentru altercațiile pe care le provoacă în deplasare. 

Ultima dată, au produs incidente la Madrid, la 18 octombrie, cu ocazia meciului Real - Legia Varşovia.

13 ultrași polonezi au fost reţinuţi pentru implicare în incidentele violente cu forţele de ordine spaniole înaintea meciului din grupele Ligii Campionilor.

Trei fani au agresat mai multe chelneriţe dintr-un bar din Madrid, le-au furat telefoanele mobile şi au încercat să fure banii din casă.

Aceştia au fost acuzaţi de violenţe, intimidare, rănire, provocare de pagube şi tulburarea ordinii publice.

La acel meci de la Madrid au fost prezenţi 3.500 de suporteri polonezi.


Actualizare 12:30. Cod portocaliu de alertă la Poliţia Capitalei, de teama ultraşilor polonezi. Sunt 3.000 de bilete rezervate suporterilor polonezi, dar cel puţin 1.000 de oameni în plus vin la meci, decişi să intre pe stadion.


Aseară la antrenamentul oficial s-au prezentat 30 de suporteri cu un autocar, 30 de suporteri polonezi, încercând să pătrundă în arenă. La solicitarea agenţilor de pază şi a reprezentanţilor noştri de la arenă au făcut cale întoarsă. Au înţeles despre ce este vorba”, a declarat locotenent-colonelul Sebastian Cucoș, directorul Jandarmeriei București.

Suporterii polonezi au reuşit să fugă însă înainte să apară forţele de ordine.

Cu două egaluri în primele trei meciuri din grupa E a preliminariilor, „tricolorii” se află la două puncte în spatele polonezilor, care au două victorii şi un egal, în Kazahstan.

Meciul România-Polonia va avea loc de la ora 21:45, pe Arena Națională, în grupa E a preliminariilor Campionatului Mondial din 2018. Astăzi, în aceeași grupă se mai dispută partidele Armenia - Muntenegru (ora 19:00) și Danemarca – Kazahstan (ora 21:45).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri