Nou record european la salt cu parașuta, stabilit de un român

Data publicării:
parasuta

Un român este deţinătorul celui mai recent record european de altitudine la salt cu paraşuta. Un echipaj al Aeroclubului României, împreună cu Federaţia Aeronautică Română, a făcut duminică un zbor cu balonul, urmat de un salt cu paraşuta de la peste 9.300 de metri, relatează Digi24.

Gabriel-Dan Chiriac este paraşutist şi instructor în cadrul Aeroclubului României. Din 1984 până acum a făcut aproximativ 2000 de salturi. În weekend, a reușit să sară de la aproape 10.000 de metri altutidine.

„Este un record muncit, un record greu. Condițiile meteo nu ne-au permis să ne desfășurăm prea în largul nostru. Cel mai problematic a fost frigul, în cădere liberă şi umiditatea la înălțime. După estimările noastre acum suntem undeva la 10.400-10.500 de metri”, spune Gabriel-Dan Chirac, parașutist.

Întreaga acțiune a fost dirijată de echipajul care se afla în balon, Mihai Ilie şi Mugurel Ionescu Conta. Ei au la activ un record național de altitudine pentru baloane cu aer cald, la peste 11.000 de metri. Ascensiunea a însemnat multe ore de antrenament.

„Este un echipament comun cu mai multe straturi de îmbrăcăminte care sunt speciale pentru temperaturi foarte scăzute cu niște încălzitoare pe care le folosesc și alpiniștii și schiori”, explică Mihai Ilie, pilot balon.

După aterizarea în siguranță a parașutistului, a urmat și aterizarea balonului, care a dat câteva bătăi de cap echipei de recuperare, pentru că acesta a fost direcționat spre o zonă mai puțin accesibilă.

„După ce l-a lansat pe parașutistul Dan Chiriac, echipajul balonului a aterizat în spatele unor dealuri, în zona localității Vlădeni. Acum membri echipei de recuperare încearcă să ajungă la locul aterizării pentru a strânge echipamentul”, relatează Ruxandra Morar, reporter Digi24.

Măsurătorile au arătat că Dan Chiriac s-a lansat în gol de la 9.703 metri altitudine. Fostul record european pentru lansare cu paraşuta era de 9.319 metri şi fusese stabilit în luna aprilie a anului 2013.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri