Mircea Cărtărescu: Simona Halep într-un fel tămăduieşte foarte tare sufletul rănit al comunităţii noastre

Data actualizării: Data publicării:
2017 China Open - Day 8 - Semi-Finals
FOTO: Guliver/Getty Images

Simona Halep, această Mircea Cărtărescu a tenisului! - exclama entuziasmat un comentator sportiv la radio, fericit pentru succesul jucătoarei. În platoul emisiunii „În fața ta”, scriitorul Mircea Cărtărescu a refuzat cu eleganță comparația, spunând că e departe de succesul și notorietatea sportivei. Însă a explicat cât de mare e nevoia publicului să se identifice numai cu victorii și să-și asume bucuria câștigării unui trofeu.

Realizator: În momentul în care un român, să zicem dvs, luați un premiu internațional, vă simțiți român, dedicați acest premiu țării?

Mircea Cărtărescu: E de bun-simț să spun că eu nu mă pot compara ca notorietate şi în niciun alt fel cu Simona Halep, o sportivă mare şi ultracunoscută în lume. Dar ceea ce vreau eu să vă spun e altceva, că românii fireşte au mândria lor şi egoul lor şi aşa mai departe. Dar, pe de altă parte, au şi o extraordinară frustrare, o extraordinară frustrare în faţa istoriei, complexe extraordinar de mari, complexe de inferioritate şi un ego foarte scăzut, o stimă de sine foarte scăzută. Puţine popoare se autoflagează aşa cum o facem noi. Pentru aceasta, fiecare reușită a unui român în străinătate, mai ales, dar și în propria țară vindecă puțin aceste complexe. Simona Halep într-un fel tămăduieşte foarte tare sufletul rănit al comunităţii noastre. Și nu numai ea. Noul Val al cinematografiei românești și alte mici victorii sau mari victorii ale spiritului românesc, ale sportului românesc și așa mai departe sunt foarte importante și noi ar trebui să fim cu mult mai recunoascători decât suntem acestor oameni.

Realizator : În acelaşi timp, să te ferească Dumnezeu să nu câştigi pentru că din ţară vine un val uriaş de...

Mircea Cărtărescu: Tocmai din acest motiv, pentru că un eşec, mai ales în străinătate, şi Simona Halep nu este nici ea o zeiţă, este un om, uneori câştigă, alteori pierde, ca şi toţi ceilalţi. Sau ca echipa națională de fotbal sau mai știu eu ce alt prilej de mândrie națională sau de deznădejde națională, în momentul acela, în momentul în care acești oameni pierd, deodată rana se redeschide și oamenii resimt această redeschidere a rănii ca și când sportivul ar fi făcut-o, ca și când sportivul ar fi înfipt un pumnal în spatele oamenilor.

Realizator: Câștigi cu țara, pierzi de unul singur.

Mircea Cărtărescu: Exact. E foarte bine spus, așa este, însă revin la ideea de cât de importantă este totuși o victorie. Noi nu ne dăm seama, românii nu-și dau seama imediat de o performanță, mai ales dacă se petrece între granițele noastre.

Citiți și:  Cărtărescu, despre festele pe care i le joacă celebritatea: „Îl avem la bord pe dl. Mircea...Badea!”

Urmăriți mai jos interviul integral cu scriitorul Mircea Cărtărescu:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri