Povestea uimitoare a Biancăi Andreescu. Cum a ajuns să urce 200 de poziții în WTA, în 12 luni, la doar 19 ani

Data actualizării: Data publicării:
bianca andreescu US Open - Day 13
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Bianca Andreescu este noua campioandă de la US Open, după ce învins-o sâmbătă noapte în două seturi pe Serena Williams. La 19 ani, jucătoarea canadiană de origine română este cel mai nou star al tenisului feminin. Este prima jucătoare din Canada, dar şi prima jucătoare sub 20 de ani care câştigă un turneu major, după 12 ani. A fost prima finală de mare șlem pentru Bianca Andreescu, şi nu împotriva oricui, ci a unei mari campioane cu 23 de titluri de grand slam în palmares.

„Ai făcut întreaga ţară mândră”, i-a transmis Biancăi premierul Canadei. „Şi România este mândră”, a felicitat-o şi Simona Halep. În urma acestui rezultat, Bianca Andreescu va urca pe poziţia a 5-a WTA. Performanţa îi va fi răsplătită şi financiar: va lua acasă un premiu record de 3,85 milioane de dolari. A fost un an formidabil pentru tânăra tensimenă, care în urmă cu 12 luni nu era nici printre primele 200 de jucătoare ale lumii.

După ce a uimit lumea tenisului feminin mondial şi a cucerit titlul de la Indian Wells, Bianca Andreescu a avut un mesaj emoţionant pentru români, în special pentru cei în mijlocul cărora a copilărit: „Pentru toţi fanii mei din România vreau să spun: Mulţumesc că sunteţi cu mine şi vă iubesc!”

Rudele și cunoscuții din România au urmărit finala cu sufletul la gură

La Căminul Cultural din Vaideeni, judeţul Vâlcea, rudele şi cunoscutii familiei au urmărit finala cu sufletul la gură. Bunica Biancăi, în vârstă de 84 de ani, le-a gătit gogoşi, preferatele nepoatei sale.

Legătura tinerei campioane cu Romania ne-o dezvaluie chiar bunica sa, cu ochii umezi privind la pozele de pe perete. Părinţii Biancăi s-au mutat în Canada în 1994. Maria, mama sa, este masterand în economie, iar Nicu, tatăl, e inginer. Bianca s-a nascut în anul 2000, departe de România, dar a revenit în ţară, cu părinții săi, după câţiva ani. Aici a început tenisul.

Termina cu tenisul şi ea venea şi da cu mingea în perete, din grădină. Aşa a iubit mingea asta. Eu, cu mingea, joc tenis. Bine, mamă, dacă joci tenis. Dar e departe. Asta e... (Asta vă doare, că e departe?) - Da", spune Nica, bunica Biancăi.

„Românca noastră. Am fost şi la Fed Cup la Cluj, când a jucat. Am susţinut-o cu jumătate de inimă pentru că jumătatea cealaltă bătea pentru România. Eu cred că va ajunge numărul 1 mondial”, spune Cătălin Sîiulescu, unchiul Biancăi.

Bianca Andreescu, felicitată de Justin Trudeau

Premierul ţarii de adopţie a Biancăi Andreescu a felicit-o, pe Twitter. Justin Trudeau i-a transmis felicitări, imediat după finală.

„De la un „wild card" la campioana Indian Wells. Bianca Andreescu tocmai a scris istorie! Felicitări”, a scris Justin Trudeau, premierul Canadei, pe Twitter.

„Vă mulţumesc foarte mult, este o onoare să joc pentru această ţară extraordinară”, a scris Bianca Andreescu, pe Twitter.

Felul în care federaţia canadiană de tenis a sustinut-o financiar pe talentata sportivă a contat decisiv în alegerea drapelului pe care să îl reprezinte, a recunoscut mama Biancăi.

Bianca Andreescu a recunoscut că idolul său este Simona Halep

În februarie 2018, a venit în România ca adversar, în Fed Cup. A recunoscut atunci că idolul său este Simona Halep.

Pentru specialişti, Bianca Andreescu este una dintre sportivele care vor marca tenisul feminin mondial, în următorii 10 ani. Dupa victoria de la Indian Wells, a primit un cec în valoare de 1.340.860 de dolari. Până atunci, câstigase din tenis doar 350.000 de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri