Studenții clujeni vor participa la un concurs din Alaska cu o machetă de 29 de etaje rezistentă la cutremure

Data publicării:
macheta

O clădire cu 29 de etaje, care ar putea concura cu zgârie-norii occidentali, a fost gândită de studenţii din Cluj-Napoca să reziste la cutremure cu intensitate 10 pe Richter. La teste, blocul-turn a obţinut rezultate uimitoare.

Structura a fost testată la trei cutremure. Am încercat să punem cel mai mare cutremur rezistat de masă şi nu am reuşit să o rupem, pentru ca a rezistat”, a declarat Andreea Dezo, studentă la Facultatea de Construcţii.

Clădirea fost construită din lemn de balsa, un arbore tropical din America, foarte uşor şi elastic, potrivit pentru un astfel de construcţii.

„Faţă de restul materialelor lemnoase obişnuite este un material puţin mai poros care ajunge să fie foarte rigid dacă este folosit ca o structură unitară. Cu cât structura este mai rigidă ajunge să aibă performanțe seismice”, a spus Florin Silaghi, student la Facultatea de Construcţii.

Stâlpii de colţ au fost creaţi dintr-o structură compusă care sunt de fapt patru stâlpi care funcţionează ca unul singur şi e un mare avantaj deoarece din nou obţinem un raport foarte bun între rezistenţă şi greutate”, a adăugat Alex Vulcan, student la Facultatea de Construcţii.

Cei 11 membri ai echipei studenţesti vor prezenta structura de 29 de etaje la Concursul Internaţional din Alaska alături de alte 36 de universităţi din toată lumea, printre care nume mari, precum Stanford sau UCLA.

„În urma testărilor pe care tocmai le-am făcut, rezistă foarte bine. Sperăm din suflet să fim din nou pe podium, poate chiar mai sus decât am fost în 2013”, a declarat asist. dr. ing Bianca Pârv, profesor coordonator.

Este al patrulea an în care studenţii clujeni de la Universitatea Tehnică se califică la concursul internaţional. Anul trecut, ei au obţinut locul al treilea la competiţia desfăşurată în Seattle.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri