Codul Digi24

Codul Digi24. Afla mai multe despre codul deontologic al jurnalistilor Digi24, despre valorile si etica profesionala care ghideaza activitatea Digi24.

DIGI24 este un post de televiziune de informatie non-stop, parte a companiei de telecomunicatii RCS & RDS, independent din punct de vedere politic, care îsi propune sa promoveze jurnalismul impartial, sursa pentru dezbaterea de idei bazata pe ratiune si respect. Publicul si interesul sau sunt în centrul tuturor preocuparilor DIGI24.

Viziunea DIGI24 este ca publicul din România are nevoie de o sursa de informare de încredere, independenta politic, care promoveaza onestitatea si respectul, civilitatea si creativitatea.

Misiunea DIGI24 este sa informeze si sa inspire publicul.

VALORILE DIGI24 sunt:
ACURATETEA. DIGI24 reflecta realitatea asa cum este. În fiecare stire/material prezentat, jurnalistii DIGI24 cauta adevarul. Prezentam faptele clar si corect. Mijloacele de productie sunt utilizate exclusiv pentru prezentarea adevarului.

ECHILIBRUL. DIGI24 face eforturi pentru a prezenta punctele de vedere ale tuturor partilor implicate într-un conflict, fara discriminare. Toate persoanele, companiile, partidele politice sau organizatiile de orice fel prezentate în stirile si programele DIGI24 primesc tratament egal si beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.

ECHIDISTANTA. Jurnalistii DIGI24 exprima judecati bazate exclusiv pe fapte si expertiza. Tinem cont de relevanta expertizei si cautam cele mai autorizate voci pentru evaluarile prezentate.

DIVERSITATEA DE OPINII. DIGI24 face o distinctie clara între jurnalismul de informare si cel de opinie. Ca regula, jurnalistii nostri informeaza, nu exprima opinii. În felul acesta, publicul nu este indus în eroare. În acelasi timp, însa, DIGI24 promoveaza pluralismul de opinii. Gazduim cu generozitate cât mai multe si cât mai diverse pareri, evaluari, comentarii si analize. DIGI24 nu îsi asuma opiniile pe care le gazduieste.
DIGI24 sustine libertatea de exprimare a invitatilor sai. Pentru ca aceasta sa nu fie restrânsa în niciun fel, DIGI24 promoveaza responsabilitatea discursului public. În stirile si dezbaterile DIGI24 este sustinuta dezbaterea de idei si sunt sanctionate atacul la persoana si insultele de orice fel.

INTEGRITATEA. DIGI24 se bazeaza pe încrederea pe care i-o acorda publicul. Jurnalistii DIGI24 sunt în permanenta preocupati sa nu îsi induca telespectatorii în eroare cu buna stiinta.

DIGI24 este reprezentat de toti membrii echipei sale: jurnalisti si tehnicieni. Prin conduita lor, atât profesionala cât si personala, membrii echipei garanteaza impartialitatea si buna reputatie DIGI24. Prin acest lucru se întelege ca jurnalistii si tehnicienii nu vor întreprinde niciun fel de actiune, publica sau privata, profesionala sau personala, care sa deterioreze buna reputatie a DIGI24.

Jurnalistii DIGI24 înteleg ca, daca îsi exprima opiniile în afara emisiei, atunci impartialitatea lor din emisie este grav afectata. Iar corectitudinea informatiilor si onestitatea informarii DIGI24 ar fi puse sub semnul întrebarii în mod inacceptabil.

Jurnalistii DIGI24 nu îsi vor indica niciodata preferintele politice.
Angajamentul DIGI24 este sa mentina cele mai înalte standarde ale jurnalismului impartial, în special prin acuratete si corectitudine.

Note:
1.) Acest Cod preia unele dintre prevederile BBC Editorial Guidelines - 2010 si CBC Journalistic standards and practices;
2.) Prezentul Cod este completat de legile care guverneaza domeniul audio-vizual si reglementarile CNA.