Marile proiecte USL, amânate în fiecare an: Revizuirea Constituţiei este unul dintre ele

Data publicării:
liderii USL crin antonescu si victor ponta - mfax

  

Primul pas pentru revizuirea Constituţiei s-a făcut la doar două luni de la alegerile parlamentare din 2012: o comisie specială care avea drept scop elaborarea proiectului.

Noi, cei de la USL, avem un plan foarte ambițios, în mai-iunie. Dacă e nevoie prelungim și sesiunea, să se voteze în cele două Camere propunerea de revizuire”, spunea Victor Ponta în februarie 2013.

În mai puţin de trei luni, a apărut şi forma finală a proiectului de revizuire a Legii Fundamentale. Apoi, totul a încremenit.

N-am neglijat-o, n-am abandonat-o, este o prioritate, dar care, din motive practice, este amânată pentru anul următor”, spunea Crin Antonescu, preşedinte PNL la acea vreme, în septembrie 2013.

Decizia pe care noi am luat-o este de a organiza un referendum pentru modificarea Constituţiei odată cu alegerile europarlamentare de la sfârşitul lunii mai”, afirma atunci Crin Antonescu.

Doar că Uniunea Social-Liberală s-a destrămat, iar marea promisiune a revizuirii Constituţiei s-a suspendat.

Să rămână undeva pe 2015”, propunea liderul PNL în martie 2014.

La începutul anului 2015, se schimbă şi preşedinţia Comisiei de Revizuire a Constituţiei. Liberalul Crin Antonescu îi lasă locul social-democratului Ioan Chelaru. Următorul termen pentru onorarea promisiunii de revizuire a Legii Fundamentale: toamna acestui an.

Descentralizarea şi regionalizarea, alte promisiuni uitate. Au apărut în 2012. Un an mai târziu, Guvernul şi-a asumat răspunderea pe legea descentralizării. La începutul anului 2014, Curtea a declarat proiectul neconstituţional.

Trebuie să facem descentralizarea. Este bine pentru România. Dacă Curtea Constituţională ne spune cum să facem, aşa facem”, declara Victor Ponta în ianuarie 2014.

A trecut încă un an şi responsabilul de proiect, Liviu Dragnea, susţine că a trimis la Cotroceni strategia de descentralizare, dar nu a primit niciun răspuns. „Insistăm să destructurăm acest sistem de tip comunist şi am avut în permanenţă opoziţie şi blocaj din partea celor care îşi zic că sunt de dreapta”, a spus, recent, Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD.

„PSD, deşi are majoritate parlamentară, este în defensivă şi poate oricând pierde majoritatea, iar PNL-ul nu este interesat să susţină reforme atâta vreme cât nu este la guvernare. Ca urmare, nu există condiţii politice pentru reforma Constituţiei şi regionalizare în acest moment”, este de părere politologul Cristian Pârvulescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri