Analiză Business Club: Un sfert din OMV, proprietarul Petrom, ar putea reveni pe mâna statului austriac

Data publicării:
OMV

Guvernul de la Viena ia măsuri pentru a avea mai mult control asupra companiilor de stat, iar vestea s-ar putea să nu le pice bine marilor acționari străini. OIAG, organismul care administrează participațiile statului, va fi transformat din societate comercială în agenție guvernamentală. Practic, autonomia îi este redusă și decizia politică va cântari mult. Nu va mai lua nicio decizie majoră fără binecuvântarea guvernului.

Într-un interviu citat de Energy Report, acordat unei reviste austriece, președintele OIAG declara că modificările aduse contravin înțelegerilor statului cu marii acționari. Aceștia au acorduri de parteneriat pe termen lung, care acum ar putea fi considerate nule, având în vedere creșterea puterii statului în companii. Președintele OIAG declară că partenerii străini s-ar putea retrage.

La grupul-mamă al OMV-Petrom, statul, prin organismul OIAG, deține puțin peste 30% din acțiunile companiei. Dacă fondul de investiții din Abu Dhabi și-ar vinde participația, guvernul de la Viena ar ajunge să aibă peste 55%. Pachetul deținut de arabi costă însă 1,8 miliarde de euro. În anumite condiții, statul austriac ar putea fi obligat să răscumpere acțiunile arabilor și se ridică întrebarea dacă este cu adevărat pregătit să plătească pentru ele.

Pe de altă parte, e posibil ca arabii să nu vândă. Înainte ca guvernul să ia măsuri pentru creșterea influenței politice în companii, reprezentanții fondului de investiții arab declarau că intenția lor este să rămână în acționariatul OMV pe termen lung. Dar acum datele problemei sunt altele. Vicecancelarul austriac declară că guvernul era nesatisfăcut de faptul că avea responsabilitate politică asupra companiilor de stat, dar nu și influență, iar șeful grupului social-democrat din Parlament susține că lipsa de control politic asupra companiilor a făcut ca o parte din bijuteriile coroanei să se piardă.

În urmă cu jumătate de an, surse ale Reuters vorbeau despre încercarea celor de la Gazprom de a pune mâna pe participația fondului de investiții arab, zvon care a adâncit și mai mult suspiciunile privind relațiile stranse ale Austriei cu Rusia în domeniul energetic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri