România se poate lăuda din nou cu minţile sale strălucite: patru elevi de liceu s-au întors de la Olimpiada Internaţională de Informatică cu două medalii de aur, una de argint şi una de bronz. Este de asemenea unul dintre cele mai bune rezultate din ultimii ani: locul 5 în topul celor 81 de ţări participante.
Cei patru tineri sunt Rareş Darius Buhai - elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa (aur); Vlad Alexandru Gavrilă - elev în clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti (aur); Andrei Heidelbacher - elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Timişoara (argint); Mihai Popa - elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova (bronz).
Rareş Darius Buhai se poate mândri cu medalia de aur pentru al doilea an la rând. Adolescentul a moştenit pasiunea pentru informatică de la tatăl său, inginer IT. „Îmi plăcea foarte mult modul în care se lucra, faptul că faci un program şi calculatorul ştie singur să execute anumiţi paşi şi dă răspunsul corect dacă tu faci programul corect, că lucrează mult mai repede decât ar putea lucra mintea umană”, a declarat tânărul pentru Digi24.
El pleacă deja către următoarea olimpiadă, la Iakutia, în Federaţia Rusă.
Cu toate că mai are doi ani până la bacalaureat, Rareş şi-a stabilit priorităţile: va urma o universitate din Anglia sau Statele Unite, iar apoi speră să primească un job la Google.
Mihai Popa, olimpicul craiovean medaliat cu bronz, are planuri similare: străinătatea. „Consider că acolo aş putea să mă dezvolt mai bine din punct de vedere profesional şi cred că e un mediu prielnic pentru studii”, spune el.
Vlad Alexandru Gavrilă priveşte şi el peste hotare. El ar dori să studieze şi apoi să facă cercetare la Cambridge: „Nu doresc să lucrez la o firmă foarte mare, să intru în industrie - cum se spune. Eu doresc să urmez o cale a informaticii teoretice.”
Andrei Heidelbacher, din Timişoara, vrea să studieze însă la Bucureşti: „Nu este o diferenţă foarte mare între universităţile din afară şi cele din ţară. Mai mult se simte la master şi doctorat”, crede el.
El a obţinut cel mai bun rezultat din ultimul deceniu pentru Timişoara şi liceul în care învaţă. În urmă cu trei luni, a câştigat şi Olimpiada Naţională de Informatică, obţinând toate aceste distincţii remarcabile în ciuda stării precare de sănătate: suferă de o boală gravă a sistemului digestiv. Nu se poate hrăni normal, iar restricţiile alimentare i-au scăzut drastic imunitatea.
În aceeaşi şcoală, la Colegiul Naţional C.D. Loga, studiază şi olimpicul internaţional la biologie Klaus Ludrescher.
Olimpiada Internaţională de Informatică s-a desfăşurat la Brisbane, Australia, a reunit 304 concurenţi din 81 de ţări şi s-a încheiat vineri. Ţările care au surclasat România sunt China, cu patru medalii de aur, Rusia, Statele Unite şi Coreea.