MITĂ. Dinel Staicu a fost arestat în dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu

Data publicării:
DINEL STAICU-MFAX-1

Decizia instamței vine după ce procurorii DNA au anunțat ieri că atât Dinel Staicu, dar și fratele său, Marian Staicu, sunt urmăriți penal, după extinderea cercetărilor în dosarul mitei. Ulterior, Dinel Staicu a fost reținut, pentru 24 de ore, alături de avocata Carmen Ioana Popescu și au fost prezentați azi instanței cu propunere de arestare preventivă.

Dinel Staicu este urmărit penal pentru dare de mită, iar fratele său, pentru complicitate la această infracţiune.

Tot pentru complictate la dare de mită sunt urmărități penal și Carmen Ioana Popescu, Costinel Dinişoară și Ionuţ – Cătălin Butaru – Nistor.

„Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada august 2011 - februarie 2012, învinuitul Staicu Dinel, atât în mod direct, cât şi cu ajutorul fratelui său, învinuitul Staicu Marian și a învinuitei Popescu Carmen Ioana, a promis suma de 1.500.000 euro, iar ulterior, prin medierea persoanelor anterior menţionate, precum şi a învinuiţilor Dinişoară Costinel şi Butaru – Nistor Ionuţ - Cătălin, a dat suma de 1.200.000 euro inculpatei Cîrstoiu Veronica, judecător la Curtea de Apel Bucureşti. Promisiunea şi darea acestor foloase s-a realizat pentru ca inculpata Cîrstoiu Veronica, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală şi membru al completului care a fost învestit să soluţioneze dosarul având ca obiect contestaţia în anulare formulată de Staicu (fost Nuţu) Dinel, să pronunţe o hotărâre favorabilă acestuia”, arată DNA.

Mita de un milion şi jumătate de euro, cea mai mare despre care se ştie în justiţia românească, s-a dat sub acoperirea unor contracte cu avocaţii lui Dinel Staicu. Aşa susţin procurorii care îl audiază pe omul de afaceri și l-au pus sub învinuire pentru cumpărare de influenţă. Acesta a declarat că fratele lui, Marian Staicu, a recunoscut într-o scrisoare faptele de îi acuză procurorii în dosarul în care judecătoarea Veronica Cîrstoiu este acum arestată pentru luare de mită.  

Dinel Staicu spune că șpaga a fost dată în perioada în care el era în arest.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu a fost arestată săptămâna trecută după ce ar fi primit mită pentru a influența mai mulți judecători de la instanţa supremă. Astfel, Dinel Staicu urma să scape de închisoare într-un dosar de infracţiuni economice.

„Am primit un bilet de la fratele, printr-o altă avocată. Mi-a spus că el vrea sa recunoască tot și că ar trebui să știu și eu tot adevărul. Și mi-a spus că nu e vorba nici de cinci sute, nici de un milion două sute, ci de un milion jumătate”, a spus Dinel Staicu, în fața sediului DNA.

Întrebat dacă știa că acești bani ajungeau la judecători, el a răspuns: „Nici nu eram la curent. Deci eu știu că avocata avea 1.500 de euro pe lună și cealalta 10.000 de euro, pe an. Eu mă îndoiesc că acești bani au ajuns la judecătoare”.

Magistratul ar fi cerut două milioane şi jumătate de euro pentru eliberarea omului de afaceri Dinel Staicu. După mai multe negocieri însă, femeia ar fi acceptat jumătate din sumă. Un anchetator sub acoperire a fost cel care a aflat informaţiile.

Ancheta în cazul judecatoarei Veronica Cîrstoiu a început în urmă cu trei luni, după câteva denunţuri în serie. Unul dintre acestea a fost făcut de Alina Răducan, avocata lui Dinel Staicu. Apărătoarea a făcut denuţul după ce a stat câteva luni în arest preventiv într-un alt dosar de corupţie, cel al judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti. Alina Răducan a povestit cum intermediara şpăgii care trebuia să ajungă la judecătoarea Veronica Cârstoiu era o altă avocată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri