Mircea Băsescu a ajuns în arest. A fost reținut de DNA pentru trafic de influență. Reacția Președinției

Data publicării:
mircea basescu captura 2

Actualizare 23.39. Procurorii DNA l-au reținut pentru 24 de ore și pe intermediarul Marian Căpățână, acuzat de complicitate la trafic de influență.

___________________________

Actualizare 21.50. Avocatul lui Mircea Băsescu a spus că acesta nu a făcut declarații în fața procurorilor, deoarece s-a prevalat de dreptul la tăcere. El a adăugat că singura declarație care îl incriminează pe clientul său este cea a denunțătorului, iar celelalte declarații din dosar îi sunt mai degrabă favorabile.

___________________________

Actualizare 20.38. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, a declarat că „demisia şefului statului ar fi cea mai mare piedică pusă justiţiei”.

„Prim-ministrul României, domnul Victor Ponta, a declarat că cel mai mare ajutor pe care preşedintele României, domnul Traian Băsescu, l-ar putea da prestigiului justiţiei româneşti ar fi să demisioneze din funcţie. Pentru oricine a trăit în România ultimilor doi ani este evident că demisia domnului preşedinte Traian Băsescu ar fi cea mai mare piedică pe care ar putea-o pune justiţiei româneşti”, arată Bogdan Oprea într-o declarație citată de Mediafax.

Purtătorul de cuvânt menţionează faptul că, astfel, i s-ar crea culoar spre Cotroceni tocmai premierului Victor Ponta, „cel care, din înalta poziţie publică în care se afla, i-a apărat public fără nicio ezitare pe toţi colegii de partid care au fost chemaţi în faţa justiţiei”.

_________________________

Actualizare 20.30. Mircea Băsescu a ajuns în arestul Poliției Capitalei, de unde va fi dus mâine în fața instanței cu propunere de arestare preventivă.

__________________________

Actualizare 19.45. Mircea Băsescu a fost reținut pentru 24 de ore de către procurorii DNA, sub acuzația de trafic de influență.

În perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului, precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate”, se arată în comunicatul DNA.

La începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunțătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunțătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză.

Ulterior, pentru că tatăl denunțătorului nu a fost pus în libertate, denunțătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro intermediarului, în același scop.

Intervalul în care denunțătorul i-a remis sume de bani intermediarului este cuprins între 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de tatăl denunțătorului) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond).

Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru tatăl denunțătorului, adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, persoana cu rol de intermediar și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la denunțător”, potrivit procurorilor.

Mircea Băsescu va fi prezentat mâine instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

____________________

Actualizare 17.44. Mircea Băsescu a ajuns la sediul DNA pentru a fi audiat. El a refuzat să facă declarații pentru presă. 

„Nu pot să fac niciun fel de declarații. Legile sunt legi, hai să lăsăm... Nu sunt în calitate de învinuit”, a spus el.

Mircea Băsescu a adăugat doar că „e treaba lui Bercea ce spune” în fața procurorilor.

_________________________

De asemenea, la ora 14.00 ar urma să fie aduşi la DNA, din penitenciarele în care sunt încarceraţi, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi soţia acestuia, Fănica Anghel.

Mircea Băsescu ar fi primit suma de 250.000 de euro pentru a obţine o pedeapsă mai mică pentru interlop. Pentru că nu a făcut ceea ce a promis, fiul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, ar fi cerut banii înapoi. Informaţiile au apărut în urma unor înregistrări audio-video făcute publice de avocatul familiei Anghel.

Mircea Băsescu a reacționat la acuzațiile aduse de familia Anghel. Fratele președintelui a spus că nu a luat niciun ban pentru a interveni pentru Sandu Anghel și că înregistrările prezentate de avocatul acestuia au fost scoase din context. În plus, el a declarat că Traian Băsescu nu are nicio legătură cu acest dosar.

Astăzi, Victor Ponta a lăsat să se înțeleagă că președintele Traian Băsescu ar trebui să demisioneze pentru a apăra onoarea și independența justiției.

Fratele președintelui, Mircea Băsescu, a botezat în anul 2009 una dintre fiicele lui Sandu Anghel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri