Olteanu a primit milionul de euro de la SOV via Cipru și Bulgaria, cu ajutorul unei societăți IT americane

Data publicării:
160729 bogdan olteanu ICCJ 01 INQUAM Octav Ganea-1

Sursă foto: INQUAM Photos / Octav Ganea 

Transferul milionului de euro din Cipru în Bulgaria, în contul societății americane, s-a produs pe 22 octombrie 2008. Banii au fost retrași, potrivit procurorilor DNA, în tranșe, în datele de 28, 29 și 30 octombrie 2008, după care au ajuns la Bogdan Olteanu, fiindu-i înmânați în biroul acestuia.

Direcția Națională Anticorupție îl acuză pe fostul președinte liberal al Camerei Deputaților de trafic de influență, după ce ar fi solicitat și primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu un milion de euro și sprijin electoral (constând în servicii de marketing și consultanță) în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului Tăriceanu pentru a determina numirea lui Liviu Mihaiu în postul de guvernator al Deltei Dunării.

Potrivit anchetatorilor, SOV ar fi început în vara anului 2008 demersurile ca Mihaiu, persoană de încredere a sa, să fie numit în funcția menționată. Demersurile aveau la bază interesul economic al omului de afaceri, „legat de faptul că o parte din proprietățile sale imobiliare se aflau în Deltă, și, totodată, aici petrecea o mare parte a timpului, exprimându-și intenția de a transforma Delta într-o destinație de turism exclusivist”.

Serviciile furnizate lui Olteanu

Sprijinul electoral promis lui Bogdan Olteanu de Sorin Ovidiu Vântu avea legătură cu alegerile parlamentare din toamna anului 2008, scrutin în care liberalul viza obținerea unui nou mandat de deputat.

Sprijinul electoral s-a concretizat în mai multe feluri. Pe de o parte, din dispoziția lui SOV, un director i-a oferit lui Olteanu consultanță pentru campanie, iar pe de alta, o echipă a realizat „mai multe lucrări de analiză politică și sondaje de opinie”.

„Aceste analize erau importante pentru că serveau la orientarea strategiei electorale, în condițiile în care anul 2008 a fost primul an în care s-a trecut la un sistem mixt, în care candidaturile și votul au fost uninominale, iar acordarea mandatelor s-a făcut proporțional, astfel că modalitatea de configurare a colegiilor electorale era esențială pentru desemnarea câștigătorului unui mandat parlamentar”, explică procurorii în referatul prin care solicită arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Bogdan Olteanu.

Toate aceste servicii ar fi costat câteva zeci de mii de euro, preț pe care liberalul nu l-ar fi achitat.

Bogdan Olteanu, în prezent viceguvernator al Băncii Naționale a României, a fost reținut joi noaptea de procurorii DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri