Fost ambasador american: Acordul de coabitare Băsescu-Ponta, cea mai importantă schimbare din 2012 încoace

Data publicării:
ponta basescu resize -Mediafax Foto-Octav Ganea-4

Întrebat ce s-a schimbat în România din 2012, de la suspendarea lui Traian Băsescu, şi dacă Victor Ponta, Crin Antonescu şi Traian Băsescu şi-au schimbat percepţia lor asupra statului de drept, Mark Gitenstein a răspuns: „Cred că una dintre cele mai importante schimbări, care a avut loc când m-am retras şi de atunci încoace, este acordul de coabitare dintre preşedinte şi prim-ministru”.

El a spus că a contat faptul că Băsescu şi Ponta au ajuns la un consens în alegerea unor procurori competenţi, mai ales a procurorului-şef de la DNA.

„Amândoi au ales-o pe Laura Codruţa Kovesi, care, după cum vedem cu toţii, a fost un procuror de mare succes. A fost esenţial pentru respectarea legii aici. De asemenea a fost ales şi un bun preşedinte al Curţii de Casaţie. Acordul de coabitare n-a vizat asta, dar a stabilit un consens că acesta trebuie să fie un proces apolitic. Aşa a şi fost. Sunt evoluţii excelente”, a precizat Mark Gitenstein la un post de televiziune.

El a adăugat că pactul de coabitare a generat evoluţii pozitive, progresul fiind remarcabil, fapt ce a generat laude.

„Cred că şi Comisia Europeană v-a lăudat pentru asta. Şi eu, în calitate de cetăţean, v-aş aprecia. Sunt sigur că şi Duane Butcher e mulţumit de asta, ca însărcinat cu afaceri. Ştiu sigur că vicepreşedintele SUA a fost mulţumit de asta, pentru am discutat chestiunea. Sunt evoluţii pozitive, iar progresul a fost remarcabil”, a spus Mark Gitenstein.

El a menţionat că în acets moment trebuie să evitată o derapare similară, iar progresele trebuie îmregistrate în domeniul pieţei de capital, al transparenţei şi al companiilor.

„Trebuie să continuăm crearea unui mediu de afaceri previzibil şi transparent, să ne ocupăm de problema corupţiei”, a îndemnat Mark Gitenstein.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri