Laszlo Tokes a predat Bisericii Reformate medalia "Steaua României": "Să vină la Timişoara dacă vrea cineva să o ia înapoi" 

Data publicării:
tokes laszlo - mfax-2

Tokes a făcut referire, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Bisericii Reformate din Timişoara, unde a izbucnit Revoluţia din Decembrie 1989, la distincţia "Steaua României" în grad de Cavaler, primită în anul 2009 de la preşedintele Traian Băsescu.

"Să vină la Timişoara, dacă vrea cineva să ia înapoi distincţia "Steaua României" în grad de Cavaler", a spus Tokes, citat de Mediafax.

El a predat Bisericii Reformate din Timişoara, pentru a le păstra, atât medalia, cât şi ordinul de conferire a acestei distincţii, semnat de preşedintele Traian Băsescu în anul 2009.

În decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.

În 27 iulie anul acesta, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară "Balvanyos", ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat". Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari" din România, făcând referire la europarlamentarul Laszlo Tokes, decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României".

În noiembrie, membrii Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" au decis să propună preşedintelui Traian Băsescu retragerea distincţiei oferite europarlamentarului, declara Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.

Ulterior, Traian Băsescu declara că aşteaptă raportul Consiliului de Onoare al Ordinului "Steaua României" înainte de a decide retragerea sau nu a distincţiei acordate lui Tokes, menţionând că nu doreşte repetarea istoriei din cazul Corneliu Vadim Tudor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri