Parlamentarii vor să călătorească gratuit cu avionul în baza unui articol inexistent din Constituție

Data publicării:
avion tarom - captura digi24

În colegiu sunt limitate, dar în restul ţării e nelimitat, a decis conducerea Senatului, interpretând textele propriului statut. Prin urmare, au ridicat orice restricţie la călătoriile aleşilor prin ţară. Nu au vorbit de costuri, deşi Senatul abia mai are bani de salarii. Au invocat doar Constituţia, unde ei ar fi văzut un articol care garantează parlamentarilor transportul gratuit. Articol care, însă, nu există şi nu a existat vreodată.

Şerban Mihăilescu este senator de Botoşani, dar a cerut să i se deconteze un zbor cu avionul pe ruta Bucureşti-Baia Mare, cu întoarcere prin Cluj-Napoca. Membrii Biroului Permanent n-au avut nicio ezitare în a aproba cererea. Au fost, însă, revoltaţi că un senator al României are nevoie de aprobare pentru aşa ceva.

„Cristian-Sorin Dumitrescu: Este un drept constituţional al senatorului şi deputatului, care spune că se deplasează gratuit. (...)

Nicolae Moga: „Senatorul care reprezintă orice colegiu din ţară este senator al României. Punct. (...) Poate folosi avionul, cu decont, pe orice rută din România”, se arată în stenograma Biroului Permanent al Senatului din 23 septembrie.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, le aminteşte ce spune noul statut al parlementarilor despre transportul cu avionul. Preşedintele de şedinţă are un contraargument.

„Cristian-Sorin Dumitrescu: E neconstituţională această prevedere. A fost controlată de Curtea Constituţională? Nu”, se mai arată în stenograma Biroului Permanent al Senatului din 23 septembrie.

Digi24 l-a contactat pe senatorul Cristian Dumitrescu pentru a afla pe ce articol din Constituţie şi-a întemeiat pledoaria.

„Am avut o opinie în momentul ăla şi opinia mea pe urmă am verificat-o şi probabil că nu mi-am adus aminte de pecizarea aia că nu poţi să-ţi aduci aminte de toate prevederile. Trebuie să studiezi. Eu am studiat după aia”, a declarat Cristian Dumitrescu, senator PSD.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, iniţiator al noului Statut, i-a adus pe senatori cu picioarele pe pământ.

„Transportul gratuit nu e dat cu avionul pentru că, doamne ferește, noi nu suntem o țară de aerieni. E pentru toată lumea la fel. Vom face o excepţie prin regulamentul nostru al Camerei Deputaţilor pentru preşedinţii de comisii şi membrii Biroului Permanent”, a declarat Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Facilităţile de transport acordate aleşilor au fost mult reduse în această vară. Ei mai beneficiază încă de transport gratuit cu trenul, au maşină la dispoziţie, li se decontază 7,5 litri de benzină la suta de kilometri parcurşi, dar şi o călătorie dus-întors cu avionul pe săptămână. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri