„Ideea chemării în Parlament a premierului Dacian Cioloş le-a venit aleşilor de la ALDE, însă şi cei de la PSD şi cei de la UNPR au fost de acord cu acest demers, contestând modul în care au fost schimbaţi prefecţii”, relatează Toma Petcu, reporter Digi24.
Mai exact, aceştia spun că o parte dintre noii prefecţi numiţi sunt apropiaţi ai PNL.
„Problema apare că au ieşit la iveală câteva situaţii în care prefecţii numiţi sunt ori foşti membri PNL, ori asumaţi public de către PNL, ceea ce îi creează o problemă premierului la care trebuie sa răspundă rapid”, a spus Liviu Dragnea, preşedintele PSD.
Din tabăra liberală lucrurile se văd diferit. Aceştia acuză faptul că mulţi dintre actualii prefecţi ascultă de comenzile politice ale PSD.
„Am interpretat schimbarea prefecţilor de ieri ca pe un început de depesedizare a administraţiei din România... Depesedizarea a fost una din solicitările pe care PNL a transmis-o acestui Guvern tehnocrat atunci când i-a acordat votul de investitură în Parlamentul României”, a spus Alina Gorghiu, copreşedinte PNL.
„Trebuie acuzat aparatul de stat la vârf, de pildă Guvernul, dacă nu acţionează suficient în spiritul şi literea legii pentru a apăra această instituţie a prefectului de presiunile partidelor politice”, a spus Bogdan Lefter, analist politic.
În luna februarie au fost înlocuiţi nouă prefecţi, iar alţi patru la începutul acestei luni.
Este pentru a doua oară când premierul Dacian Cioloş este chemat în Parlament pentru a da explicaţii în faţa aleşilor. Prima data s-a întâmplat în urmă cu aproximativ trei săptămâni, în urma scandalului dintre trustul Intact şi ANAF.