Victor Ponta: „Votul meu de deputat va fi împotriva proiectului Roşia Montană”. Manifestaţii în şapte oraşe din ţară împotriva exploatării

Data publicării:
rosia

Premierul Victor Ponta, deputat de Gorj, spune că nu este convins că exploatarea minereurilor aurifere de la Roşia Montană ar trebui să aibă loc. Le-a cerut însă parlamentarilor Partidului Social Democrat să voteze în plen după cum le dictează conştiinţa.

Declaraţia prim-ministrului vine în contextul în care proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat de Guvern la începutul săptămânii. Potrivit procedurilor, acesta ar urma să intre în dezbaterea Parlamentului în această toamnă.

Premierul Victor Ponta este sceptic în privinţa exploatării minereurilor de la Roşia Montană: „E un proiect extrem de controversat, nici eu nu sunt deloc convins de el. (...) Mă gândeam însă că tocmai un proiect atât de controversat nu poate fi decis de Guvern, ci poate fi decis doar de către cei care îi reprezintă pe toţi cetăţenii României, şi aceia sunteţi numai dumneavoastră (parlamentarii PSD – n.red.). Chiar o să rog liderii de grup să nu avem o decizie a grupului. Realmente, fiecare va vota după propria conştiinţă, cum crede că e mai bine pentru alegătorii săi.

Liderii PNL cer însă o nouă analiză a proiectului la nivelul Parlamentului.

Potrivit proiectului, adoptat de Guvern la începutul acestei săptămâni, exploatarea aurului ar urma să înceapă peste trei ani. Investitorul canadian va plăti statului român o redevenţă de 6% din valoarea producţiei scoase din Munţii Apuseni, iar statul poate cere companiei plata acesteia în natură. Estimările arată că de la Roşia Montană s-ar putea extrage 300 de tone de aur şi 1600 tone de argint. Sunt cantităţi care, la preţurile actuale, ar însemna aproape 10 miliarde de dolari. Proiectul este însă contestat vehement de organizaţiile de mediu, care spun că există riscul ca apele din zonă să fie contaminate cu metale grele.

De altfel, în mai multe oraşe din ţară sunt anunţate pentru duminică manifestaţii împotriva exploatării de la Roşia Montană. Protestele vor avea loc începând cu ora 17:00 în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj Napoca, Braşov, Constanţa şi Oradea, sub sloganul Revoluţia începe la Roşia Montană. Mobilizarea pentru proteste a început pe reţeaua de socializare Facebook.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri