Victor Ponta îi scrie lui Traian Băsescu: „Nu mai pot considera valabil pactul de coabitare. Aţi semnat acest document cu rea-credinţă”. Reacția președinției

Data publicării:
Traian Basescu Victor Ponta colaj

Actualizare 21.37. Purtătorul de cuvânt al președinției a reacționat la scrisoarea adresată de premierul Victor Ponta președintelui Traian Băsescu.

Citiți textul integral al comunicatului:


„Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu se dezminte nici de aceasta dată și continuă să spună minciuni într-un document oficial cu antetul Guvernului României.
În scrisoarea prin care denunță Acordul de colaborare instituțională între președintele României și prim-ministrul României citează, în mod mincinos, o declarație care ar fi fost făcută de președintele României, domnul Traian Băsescu, marți, în cadrul emisiuniii "Evenimentul zilei" de la postul B1 TV: "Da, l-am păcălit pe Victor Ponta cu Pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea să nici nu discute cu mine...". Oricine a urmărit emisiunea de marți, în care domnul președinte Traian Băsescu a facut declarațiile la care se referă prim-ministrul României, poate observa noua minciună transmisă astăzi public de domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta.
Pentru corecta informare a cetățenilor reproducem citatul corect cu declarația domnului președinte Traian Băsescu făcută în emisiunea de ieri:
"Domnul președinte Traian Băsescu: Pentru că eu nu i-am făcut lui Monica Macovei ce mi-a făcut ea. Eu eram cu spatele la zid după alegeri, cu o majoritate de 70%, care putea să nu discute cu mine. Slavă Domnului, pe lipsa de experienţă a lui Ponta, am reuşit să semnez cu el acel celebru Pact de...
Domnul Mircea Marian: Vreţi să spuneţi că l-aţi păcălit?
Domnul președinte Traian Băsescu: Da, da, a fost un politician mai slab decât mine.
Domnul Dan Andronic: Aţi fost un negociator mai bun decât el.
Domnul președinte Traian Băsescu: Am fost negociator mai bun decât el. Şi l-aţi văzut cum e în faţa mea... (...)"
De aici rezultă că termenul "păcălit" a fost utilizat de jurnalistul Mircea Marian și nu de domnul președinte Traian Băsescu.
Pe lângă minciuna din declarația pe care i-o atribuie domnului președinte Traian Băsescu, trebuie remarcat că domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta răspunde solicitării făcute de stăpânii domniei sale de la Antena 3 prin jurnalistul Radu Tudor.
Domnul președinte Traian Băsescu îi recomandă domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta să se mai gândească dacă, într-adevăr, dorește denunțarea Acordului de colaborare instituțională între președintele României și prim-ministrul României.”.

Actualizare 20.02. Purtătorul de cuvânt al PSD Dan Șova a comentat la Digi24 anunțul premierului.

Gestul premierului e normal după afirmația lui Traian Băsescu. La momentul semnării pactului, Victor Ponta și-a asumat niște riscuri de imagine pe plan intern semnând acest document pentru a transmite un semnal extern că România e o țară stabilă și că instituțiile vor colabora. Băsescu a devoalat că el i-a pacalit pe liderii europeni, pentru că el s-a dus cu pactul de coabitare fluturând la Consiliu”, Dan Șova.

„Principalele probleme vor fi legate de credibilitatea șefului statului român în plan extern și în relațiile cu partenerii noștri. Ei nu vor fi bucuroși să afle că șeful statului semnează documente în bătaie de joc, poate chiar și cu ei a semnat tot în bătaie de joc. E un lucru care va greva foarte mult prestigiul și credibilitatea instituțiilor prezidențiale.

 __________________________

Declarația vine după ce Traian Băsescu a declarat într-un interviu că pactul de coabitare a fost semnat „pe lipsa de experiență” a premierului.

Slavă Domnului, pe lipsa de experiență a lui Ponta am reușit să semnez cu el acel celebru pact de coabitare”, spunea Traian Băsescu.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă că l-a păcălit pe premier, președintele a răspuns: „Da”.

„A fost un politician mai slab decât mine, am fost negociator mai bun decât el. Și l-ați văzut cum e în fața mea, da?”, a adăugat el.

Pactul de coabitare între președinte și premier - sau „Acordul de colaborare instituţională între preşedintele României şi primul-ministru al Guvernului” - a fost semnat în 12 decembrie 2012.

Victor Ponta a declarat la un post de televiziune că i-a scris președintelui pentru a-l anunța că denunță pactul de coabitare deoarece șeful statului a spus că „l-a păcălit” să semneze acest document.

Aștept să plece cât mai repede, pentru că are treabă la tribunal”, a mai spus Victor Ponta.

Citiți mai jos textul integral al scrisorii:

SCRISOARE DESCHISĂ

DOMNULE PREŞEDINTE

Am luat act de declaraţiile dumneavoastră, din data de 05 august 2014, conform cărora Pactul de colaborare instituţională a reprezentat "o păcăleală". Pe această cale, vă reamintesc ceea ce aţi afirmat, ca răspuns la întrebarea unui jurnalist cu privire la acest document: "Da, l-am păcălit pe Victor Ponta cu pactul de coabitare. Eu eram cu spatele la zid! Aveam o majoritate de 70%, care putea să nici nu discute cu mine...".

Acest document a fost semnat de mine din dorinţa de a evita o nouă criză politică şi pentru a da un semnal că în România instituţiile pot funcţiona normal, indiferent de persoanele care le conduc. Vă readuc aminte că, în acea perioadă, tocmai dumneavoastră aţi fost cel care aţi prezentat documentul, în public, liderilor europeni, printre care preşedintelui de atunci al Comisiei Europene şi preşedintelui Parlamentului European, dar şi ambasadorilor acreditaţi la Bucureşti. Acest document a fost adus la cunoştinţă partenerilor României, ca o dovadă că suntem capabili să asumăm regulile democratice şi să veghem la buna funcţionare a instituţiilor.

Eu rămân în continuare convins că, în orice situaţie politică şi dincolo de orice dispută personală, preşedintele şi prim-ministrul trebuie să colaboreze pentru binele public. Din păcate, dumneavoastră aţi arătat în mod repetat că nu sunteţi interesat de acest lucru. Ţinând cont de declaraţiile pe care le-aţi făcut în data de 05 august, amintite anterior, devine evident că Pactul de colaborare instituţională nu mai produce efectele politice şi instituţionale pentru care a fost întocmit. În urma afirmaţiilor pe care le-aţi făcut public în ziua de marţi, devine clar pentru toţi românii, dar şi pentru partenerii noştri că aţi semnat acest document cu rea-credinţă, fără a vă asuma în realitate principiile sale.

Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă pe această cale faptul că, în actualele condiţii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012.

VICTOR PONTA, PRIM-MINISTRU AL GUVERNULUI ROMÂNIEI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri