Care sunt soluțiile lui Raed Arafat pentru oprirea migrației medicilor

Data publicării:
RAED ARAFAT MINISTERUL SANATATII CONFERINTA-1

„Fenomenul (migrației medicilor – n.r.) nu poate să fie negat, există. Există o generație de medici tineri care pleacă, mai ales pe anumite specialități sau foarte tineri, care sunt rezidenți, care pleacă după ce termină facultatea și ajung în alte țări, pentru pregătire, inițial, dar care decid să rămână acolo”, a declarat Raed Arafat.

„Problema este una foarte complexă, care are, bineînțeles, diferite cauze. Unul dintre ele este venit, venitul, al doilea este șansa de a evolua într-o carieră corectă și să ajungă undeva într-un timp normal, al treilea, condițiile locului de muncă al medicului respectiv, modul în care îl formăm, deci sunt multiple cauze pentru acest lucru”, a detaliat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Raed Arafat a făcut referire și la modul în care sunt percepute și tratate în România situațiile în care medicii sunt acuzați, din start, fără analize, în cazul unor intervenții care pun în pericol pacienții, cu impact negativ asupra practicilor medicale și asupra medicilor.

„Sunt situații în care unele complicații medicale pot apărea fără vina nimănui și nu poate fi acuzat nimeni, asta nu înseamnă că medicul este cel care a ucis pacientul”, a afirmat secretarul de stat.

„Calitatea actului medical, ca și pregătire nu depinde numai de pregătire, ci de foarte multe lucruri și, din păcate, este foarte variabilă: depinde de spital, de unitatea sanitară, de nivelul ei, de dotarea ei și de, bineînțeles, de ce experiență și ce expunere au medicii care sunt acolo. Diferă calitatea actului medical, de la un loc la altul, încă nu putem să spunem că avem un sistem care conferă o calitate egală peste tot, asta este realitatea”, a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat în MS a detaliat o parte din soluțiile care ar putea aduce unele îmbunătățiri în sistem. „În ultima perioadă avem tentative de a schimba lucrurile, care încep să prindă cât de cât rădăcini, chiar dacă sunt tentative de început: e una pe pregătirea rezidenților și pe pregătirea personalului medical în cursul rezidențiatului, unde vrem să schimbăm niște lucruri chiar radical, ca și concept de pregătire”, a explicat Raed Arafat. El a făcut referire și la practica, de model francez, ca medicul să aibă pacientul privat în spitalul public, care este cuprinsă în reforma sistemului sanitar.

„Sunt acum tentative pe care le facem, nu pot să spun că impactul lor va fi mâine. Impactul lor, cel mai probabil, o să începem să îl vedem într-un an, doi. Este un început, nu o soluție magică, dar trebuie de undeva să începem, cercul vicios trebuie undeva rupt, sunt soluții - trebuie să recunoaștem că și aspectul ca venit al medicilor, mai ales impactul negativ este pe generația tânără, la medicii proaspăt rezidenți, până devin medici specialiști și medici primari, acolo problema este majoră”, consideră Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că fenomenul de migrație al medicilor există și în alte țări europene și că Europa va avea o lipsă de un milion de lucrători sanitari până în 2020. Totuși, subliniază Raee Arafat, țările ca România și Bulgaria plătesc această problemă mult mai dur, pentru că aici este foarte greu să se poată aduce din afara UE medici, din moment ce sunt reguli care nu permit asta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...