Lucrările la Spitalul Municipal din Bacău, oprite pentru a şasea oară

Data publicării:
spitalbacau

Lucrările la Spitalul Municipal din Bacău au început acum şapte ani şi ar fi trebuit să fie gata la sfâşitul lui 2009. Termenele au fost amânate însă de câteva ori din lipsa de fonduri. Până când autorităţile locale au reuşit să facă un credit, dar şi să primească bani de la Guvern, costurile au crescut de la 125 de milioane de lei la 180 milioane de lei fără TVA. Numai că după ce s-au găsit banii, firma de construcţie, care ar fi trebuit să se ocupe de finisajele clădirii a intrat în faliment.

Tot în acest timp, o comisie de experţi şi proiectanţi trebuie să facă o nouă evaluare, adică un alt proiect. Costurile vor creşte din nou, spun reprezentanţii Primăriei, mai ales că în unele locuri construcţia a început să se degradeze.

Avem banii suficienţi, avem tot de la bugetul de stat nişte bani din anul anterior pe care nu i-am cheltuit toţi plus un credit, ca si valoare ar fi vorba undeva la 30 milioane ca să fie finalizat tot. Aparatura este cea care este livrată şi asteaptă să fie montată, va fi montată de către furnizori. Ei au obligaţia ca atunci când construcţia este gata să monteze şi să acorde garanţia din momentul montării”, a declarat Leonard Pădureanu, manager public la Primăria Bacău.

Spitalul Municipal, dotat cu 300 de paturi, ar trebui să preia o parte dintre pacienţii Spitalului Judeţean.

Nu poate funcţiona din punctul meu de vedere decât complementar. Adică nu poate exista concurenţă între judeţean şi clădirea asta nouă”, a afirmat Adrian Popa, managerul Spitalului Judeţean Bacău.

Trebuie să fie evaluat de o comisie din cadrul casei şi după care să facă oferta de servicii medicale. Ca să fie evaluat trebuie să ajungă să practice la faza în care este capabil să funcţioneze cu personal angajat, cu toate documentele impuse de legi care conferă calitatea actului medical. Până la contractarea cu casa de asigurări încă este drum lung”, a spus Dan Stoica, directorul executiv al Casei de Asigurări de Sănătate Bacău.

Localnicii spun că este nevoie ca spitalul sa funcţioneze.

Sunt atâtea fete tinere care fac şcoala asta de postliceală şi nu au unde să-şi practice meseria, sigur că ar fi nevoie dar nu ştiu cum stă cu bugetul”.

gândesc şi eu ca un simplu cetăţean, ce-au făcut guvernanţii noştri cu banii, că bani s-au băgat foarte mulţi aici. Societatea e bolnavă, naţiunea e bolnavă, deci avem nevoie de spital, avem nevoie de servicii”.

Din păcate, autorităţile locale nu pot să estimeze când vor fi gata lucrările.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri