Ministerul Finanţelor ia în calcul ştergerea datoriilor Institutului Cantacuzino

Data publicării:
directorul-institutului-cantacuzino-radu-iordachel-a-fost-demis-99944-1-1

 

Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice a declarat, în Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, că au fost mai multe discuţii în care s-au căutat soluţii pentru ştergerea datoriilor Institutului Cantacuzino.

Specialiştii au ajuns la concluzia că există posibilitatea legală pentru a se acorda un ajutor de stat, însă pentru acest lucru este nevoie de documentare.

"Este nevoie de un studiu, care ştiu că deja a fost cerut de către Ministerul Educaţiei şi a şi început. Acest studiu va sta la baza avizului pe care trebuie să îl dea Consiliul Concurenţei. Dacă obţinem acest aviz, noi nu avem nicio reţinere pentru a aviza ştergerea tuturor datoriilor Institutului Cantacuzino", a spus Attila Gyorgy.

Directorul Institutului Cantacuzino, Adrian Onu, a spus că studiul de audit a început deja de o săptămână şi ar trebui încheiat în patru săptămâni, însă compania care îl face a anunţat că încearcă să finalizeze până la sfârşitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare.

Directorul de producţie al Institutului, Francisc Czobor, a arătat că există un plan de afaceri gândit de specialiştii de la Cantacuzino.

"Încă se mai poate face vaccin la Cantacuzino, dar trebuie luată o măsură în timp scurt, pentru că oamenii pleacă, iar tehnologia se degradează. Dacă depăşim un milion de doze, Institutul devine profitabil", a spus Francisc Czobor, subliniind că acest lucru s-ar putea întâmpla în doi ani.

Francisc Czobor a mai spus că, din calculele făcute, în primul an ar fi necesar un buget de 17 milioane de lei, din care 14 milioane pentru testare şi validare şi trei milioane pentru investiţii. În opinia sa, dacă s-ar face acest lucru, în cel de-al doilea an, Institutul Cantacuzino ar putea înregistra o producţie profitabilă.

"Această investiţie s-ar putea recupera în patru-cinci ani", a adăugat Czobor.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Guvernul caută soluţii pentru situaţia de la Institutul Cantacuzino, dar nu poate aloca bani direct de la buget, deoarece acest lucru ar fi considerat ajutor de stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri